2012. június 19., kedd

Oroszország, Kína , Irán és Szíria nagy hadgyakorlata a Közel-Keleten

A Fars iráni hírügynökség meg nem nevezett, de jól informált forrásokra hivatkozva közölte, hogy a közeli hetekben orosz, kínai, szíriai és iráni csapatok tartanak nagyszabású közös hadgyakorlatot Szíria területén.
A hír szerint ez lesz a legnagyobb közel-keleti manőver, amelyben a szárazföldi, tengeri és légierők közel 90 ezer katonája vesz részt. A hadgyakorlatokban közel 400 repülőgépet és ezer harckocsit alkalmaznak.
Az információban azt állítják, hogy Egyiptom engedélyezte a kínai haditengerészet 12 hajójának átvonulását a Szuezi-csatornán. Két hét múlva érnének a szíriai partokhoz. Az orosz atommeghajtású tengeralattjárók, torpedórombolók és repülőgép-anyahajók ugyanarra az időre érkeznek meg.
Szíria a hadgyakorlatok során a föld-víz rakétákat és a légvédelmi rendszert teszteli - közölte az ügynökség.
Skóciában feltartóztatták a Szíriába indult orosz hajót
Skócia partjainál leállították az Alead orosz teherhajót, amely harci helikoptereket és rakétákat vitt Szíria számára. A hírt a The Daily Telegraph közölte. A hajón Mi-24-ös helikopterek vannak, amelyeket a kalinyingrádi kikötőben rakták fel a hajóra. Ezek nem új harci helikopterek, hanem régiek, amelyeknél a javítási és szerviz-munkákat végezték el Oroszországban.
A brit kormány követelésére a Standard Club biztosító társaság törölte a hajó biztosítását, miután az ilyen rakományokat szállító hajók biztosítása ellenkezik a szíriai rezsim ellen hozott EU-szankciókkal. A hajó viszont biztosítás nélkül valószínűleg kénytelen lesz visszatérni az orosz kikötőbe.
ruvr.ru

A szíriai felkelőket a CIA látja el fegyverrel

 

Az Egyesült Államok Központi Hírszerzési Ügynöksége, a CIA vállalta el a szíriai ellenzéknek szóló fegyver és felszerelés szállításának megszervezését – olvasható a The New York Times lapban. Az újság magasrangú washingtoni hírforrásokra hivatkozik.
Ezek szerint Törökország déli részén immár néhány hete a CIA munkatársainak csoportja folytat tevékenységet. Ezek a katonai segély átvevőit válogatják és segítenek a szállítmányok határon való átküldésében. A Muzulmán Testvérek mozgalom szíriai részlege jelenti a felszerelés szállításának egyik csatornáját.
Oroszország előkészületeket folytat állampolgárai Szíriából való evakuálása céljából
Az orosz hatóságok hozzákezdtek a Szíriában tartózkodó orosz állampolgárok evakuálásának előkészítéséhez. Az evakuálásra abban az esetben kerülhet sor, ha az országban kiéleződnek az összecsapások, illetve megtörténik a külföldi erők katonai beavatkozása. Erről olvasható a Vedomosztyi napilap június 21-i számában. Az újság erőstruktúrákbeli hírforrásokra hivatkozik.
Elsősorban a katonai személyek és egyéb orosz állampolgárok evakuálásáról van szó az orosz haditengerészet tartuszi anyagi-műszaki utánpótlási bázisáról. Tartuszban mintegy száz orosz honpolgár tartózkodik. Az orosz külügyi tárca adatai szerint Szíriában összesen csaknem 100 ezer orosz állampolgár él.
Az orosz haditengerészet és Szíria
A Szíria körüli feszültség fokozódását átfogó dezinformációs támadások kísérik. A célpont az Orosz Haditengerészeti Flotta.
„Szíriába irányítják a Nyikolaj Filcsenkov hajót tengerészgyalogosokkal és harckocsikkal”. Említik a Cezar Kunyikov és a Kalinyingrad hajókat is. „Oroszország, Szíria, Irán és Kína átfogó közös hadgyakorlatot tart Szíria területén és felségvizein”. Ilyen és ehhez hasonló hírek lepték el a médiát ködös „kompetens forrásokra” hivatkozva.
A kampány kezdetét Hillary Clinton nyilatkozata jelentette. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország új katonai helikoptereket szállít Szíriának. Miközben oda régi helikoptereket vittek, amelyeket még a Szovjetunió idején szállítottak Szíriának, és most a javítás után kerülnek vissza. A tetőpont az Al-Arabiya csatorna jelentése volt, amely szerint az orosz, a kínai, a szíriai és az iráni alegységek átfogó hadgyakorlata várható. Igaz, később az Al-Arabiya a honlapján megírta, hogy Oroszország és Szíria cáfolta a küszöbönálló hadgyakorlatokra vonatkozó információt.
Az álhírekben viszont konkrétan megneveztek hajókat is. Június 19-én röppent fel a hír, hogy a Kunyikov dokkhajó Szíriába indul. Akkor a hajó valóban kifutott a tengerre. A hírek szerint az úti cél Szíria, miközben a hajó a deviációs mérésekkel foglalkozott, és már vissza is tért bázisára.
A ”Nyikolaj Filcsenkov” deszánthajó a bázisán van, jól látható a partról, és sehová nem mozgott az elmúlt napokban.
„Szíriai irányultsággal” vádolták a Baltflottához tartozó „Kalinyingrádot”. Ez a hajó valóban tengeri úton van. Június első napjaiban részt vett a BALTOPS-2012 nemzetközi manőverekben. Ezt követően Kilbe érkezett, ahol részt vesz a „Kili hét” elnevezésű nagyszabású tengeri ünnepen Németország balti partvidékén. Innen tér vissza Baltyijszkba.
Az Al-Arabiya közlésében szereplő „orosz repülőgép-anyahajó” szíriai partokhoz való küldésétől nem is lehet komolyan beszélni. Ez az egyetlen repülőgép-hordozó. A tél végén tért vissza az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren tett útjáról. Jelenleg állomáshelyén, a Kola-öbölben, a Bering-tengeren van, és hamarosan nagyszabású karbantartás vár rá.
A flotta hajói gyakran elhagyják bázisukat, hiszen a felkészülés során több száz kifutás szerepel. Meglehet, hogy valahányszor kifutnak a tengerre nagyobb orosz hajók, várható a hír arról, hogy Szíriába indulnak?
Ugyanakkor a Fekete-tengeri Orosz Flotta számára a Földközi-tenger, pontosabban annak keleti része tevékenységi körzet. Amennyiben a szíriai belső konfliktus veszélyezteti az országban levő orosz objektumokat, beleértve a Tartúszban levő bázist, amelyet az Orosz Flotta anyagi-műszaki ellátási bázisként használ, a flotta védelmezni fogja a bázis személyi állományának életét és biztonságát.
ruvr.ru

Hivatalos hírek szerint a Szíria védelmében közös orosz-kínai-iráni hadgyakorlatra kerül sor a Szíriában. A nemzetközi hadszintéren tehát felállnak a bábúk a sakktáblára. A maga nemében legnagyobb közel-keleti hadgyakorlaton 90 ezer katona, 1300 repülőgép vesz részt. Állítólag Peking kérte Egyiptomtól, hogy június végén 12 tengeralatjárója áthaladhasson a Szuezi-csatornán Tartus kikötő felé, ahol Oroszország fenntartja haditengerészeti és tengeri bázisát.


Debkafile hangsúlyozza, hogy ez lenne az első alkalom, hogy jelentős orosz és kínai katonai erőt valaha is telepítettek volna Szíriába vagy bárhol másutt a Közel-Keleten. Ez azt jelenti, hogy a két hatalom kész arra, hogy felvonul a pofátlan partnerség, az iráni és szíriai hadsereg megosztott akadályozása ellen, az amerikai-európai-arab katonai beavatkozás kapcsán.

A nagyszabású orosz és a kínai katonai jelenlét az ostromlott országban elvárná, hogy megakadályozzák az Egyesült Államok vezette katonai műveleteit Bashar Assad ellen. Nincs dátum csatolva a jelentéshez, de a gyakorlatra sor kerülhet a hónap vége előtt. A nagyszabású manővert Teheránban jelentették be a nukleáris válságtárgyalások első napján. Ez a harmadik kísérlet, hogy diplomáciai úton oldják meg a kérdést, de az orosz és iráni források szerint a megbeszélések hangulata pesszimista, az USA vezette tömb hozzáállása durva és dekonstruktív. Mit is lehetne várni az izraeli atomfegyverek fejlesztése miatt anno Kennedyt is meggyilkoló USraeli iránytástól?
Az orosz forrás nem lát módot áthidaló megoldásra hétfőn, az Egyesült Államok Obama általi képviseletében hétfőn megtartandó G-20 csúcson Mexikóban.

Oroszország 18-án "több orosz hadihajót vezényelt át az orosz Fekete-tengeri Flottából, beleértve nagy hordozó hajókat is, fedélzetükön tengerészgyalogosokkal, és teljes mértékben felkészültek útra," tájékoztatott az orosz vezérkar, az ITAR és a TASZSZ.


Május végén, az orosz és a nyugati média is bejelentette, hogy az orosz felségjelű teherszállító hajók ömlesztve leszállított fegyvereket vittek az al-Assad rendszer számára. A Soros által támogatott Amnesty International civil szervezet , arra kérte az orosz kormányt , hogy hagyjon fel a fegyverek átadásával Szíriának, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsa ajánlásaival.
"Vagy az amerikai hírszerző szolgálat működik rosszul, vagy hiányosak a földrajzi ismereteik "- jegyezte meg egy orosz vezérkari forrás válaszul az állításra.

Vasárnap, a The Telegraph számolt be, hogy az Egyesült Államok már próbálta megállítani a brit hivatalnokok segítségével az állítólagos MI25 helikopterszállítmányt. Az állítások szerint, az MV Alaed, egy orosz teherszállító hajó vinné Szíriába. Az Egyesült Államok szeretné, ha a hajó, a biztosítás feltételei szerint nem szállítana az európai uniós fegyverembargó ellenében Szíriának. Kérdéses, hogy az egyre inkább izraeli mintára minden egyezményt alattomosan megszegő USA hogyan képzelheti, hogy miután a líbiai rendszert a felbérelt al-Kaida bérgyilkosok, a brit és amerikai különleges alakulatok, és a francia idegenlégió közreműködésével történő lerombolása után, van hivatkozási alapja? Az ún. szíriai ellenállást a CIA, MI6 és a Mossad támogatja. Ahogy Líbiában, Szíriában is el szeretnék játszani, hogy al-Assad rendszerét a nép buktatja meg, amikor az ország túlnyomó része a szíriai kormányzat mellett áll ki, és az "ellenzék" fizetett al-Kaida zsoldosokból és a nyugati titkosszolgálatok átdobott ügynökeiből áll. A "lázadó csoportok" megbeszélést folytattak az NSC-vel a múlt héten, annak érdekében, hogy megszerezzék a nehézfegyvereket, köztük föld-levegő rakétákat. Tanúk és egyéb bizonyítékok szerint, az FSA felelős az al-Houla-i mészárlásokért.

A nyugati agresszorok pofátlan nyomulásának módszereit hamarosan Európa és az USA lakossága is megtapasztalhatja hasonló módon, mert az ESM-rendszer, az Európai Egyesült Államok megalakításának kierőszakolása belső ellenállást fog kiváltani, ahogy az amerikai FEMA táborok "feltöltése" is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése