2012. június 19., kedd

Nigériában ismét terrortámadások áldozatai az ottani keresztények

Vasárnap, június 17-én a Nigéria északi, középső részén fekvő Kaduna iszlám szövetségi államban öt bombatámadás ért öt különféle keresztény templomot, melynek során mintegy harminc személy életét vesztette, míg száznál is többre tehető a sebesültek száma.
Előre megtervezett és összehangolt akcióról volt szó, melyet hétfőn délben a Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorista csoport magára vállalt. Múlt vasárnap is terrortámadások érték a keresztény templomokat, így sajnálatos módon rendszeressé vált a vérontás. Tavaly ötszáz keresztény öltek meg iszlám szélsőségesek Nigériában és idén egyre fokozódik az ellenük irányuló hajsza. Az iszlám fegyveresek nem válogatnak a keresztény felekezetek között: katolikusok éppúgy szenvednek a támadásoktól, mint az anglikán és a többi protestáns felekezet hívei. A Kaduna állam Zaria városában fekvő Krisztus Király katolikus plébániatemplom előtt is bomba robbant vasárnap, méghozzá a téren játszó gyermekek között. Négyen meghaltak közülök, egy hittanárnővel együtt.
Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő vasárnap este újságíróknak nyilatkozva szörnyűségesnek és elfogadhatatlannak nevezte a nigériai keresztények elleni támadásokat. Olaszország hivatalosan kérte az EU illetékeseit, hogy járjanak közbe a gyűlölethullám megfékezéséért. Hétfőn Catherine Ashton, az Európa Únió külügyekért felelős legfőbb képviselője bejelentette, hogy az EU külügyminiszteri tanácsa következő ülésén, június 25-én napirendre tűzi az ügyet.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése