2013. november 16., szombat

Devizahitelek: az MSZF kényszerítő jogszabályt akar

A Magyar Szociális Fórum kényszerítő jogszabály meghozatalában látja a megoldást a deviza-hitelkárosultak problémájára.  Kötelezni kell a bankokat, hogy a hitelt felvevőknek annyit kelljen visszafizetniük, amennyit Forintban ténylegesen felvettek a szerződésben megjelölt induló kamat mellett – közölte a Hitelesek érdekében dolgozó társadalmi mozgalom pénteken a kormány jogi megoldás-keresésére reagálva.
    „Ha az ’alaphelyzet kikényszerítésén’ azt érti a kormány, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal, az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni, akkor az MSZF egyetért ezzel a tervvel” – írják. Majd így folytatják: „a banknak jóvá kell írnia a tőkeszámlán az adós minden olyan befizetését, amelyre a bank egyoldalú szerződésmódosítása, és egyéb jogosulatlan követelése miatt kötelezték a hitelezettet. Ennek megfelelően csökkentenie, vagy törölnie kell a további törlesztő részletek összegét”.
A kormány legfelső szintű jogi kerekasztal tanácskozásától az MSZF azt várja, hogy a Kúria fogékonnyá válik a társadalmi horderejű problémára, és jogegységet teremt a devizahitel-szerződésekből fakadó egyoldalú kockázatviselés terén. A kormánytól azt várja az MSZF, hogy jogszabállyal segít az igazságszolgáltatásnak a jogerős ítéletek végrehajtásában, és a semmisségi ítéletek érvényességét minden olyan hitelkárosultra kiterjeszti, akit a hitelező hasonlóképpen megkárosított, mint azokat, akik már pert nyertek.
„A választások közeledtével a kormány nem teheti meg, hogy ne cselekedjen a hitelkárosultak javára. A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal a Hitelkárosult emberek érdekében kívánja kihasználni ezt a politikai helyzetet, és nyomást gyakorol a kormányra egy olyan átfogó megoldás érdekében, amely anyagi és erkölcsi igazságot szolgáltat a megkárosított embereknek, egyúttal elhárítja a devizahitel-akadályt a gazdasági növekedés útjából” – áll az MSZF reagálásában a kormány jogi megoldás-keresésére.+++
Kiadta: MSZF SZK +36 30 5927371


A NET megint tele van örömujjongással – alaptalanul. A jelenlegi állás szerint, a hazai felső bírósági álláspont alapján csak az árfolyamrés havi pár ezer forintos csökkenése remélhető, mint engedmény.
A döntés kimondja a semmisséget, de az EU Jogával ellentétesen visszaérvényesíti a szerződést és csak töredék engedményt biztosít-árfolyamrés-, amely az adósok helyzetén sajnos 4-5 év után sem változtat.
Az EU Joga szerint az előre meg nem tárgyalt egyedi feltétel nem része a szerződésnek. Az eddigi tapasztalat szerint ilyen tartalmi rész, elsősorban az árfolyam elszámolás helyessége, a bank fordított árfolyam-nyilvántartást alkalmaz, ezért ilyen horribilis a tehernövekedés A HUF-ot kellene nyilvántartani CHF-ben vagy EURO-ban vagy japán YEN-ben és nem azokat HUF-ban.
Nem tárgyalták meg és nem becsülték meg, ha a kölcsön a fentiek ellenére nem forintkölcsön hanem devizakölcsön lenne, az utólagos árfolyamváltozás, kamat és költségváltozás mértékét.
A jelenlegi helyzetben sajnos az az elszomorító, hogy aki bajban van, most sem tud mást csinálni, mint bíróság előtt megtámadni a szerződést és reménykedni abban, hogy a dolgok, ha lassan is, de talán a javára fordulnak. Az sem kizárt, hogy nemzetközi bírósághoz is kell fordulni végső jogorvoslatért
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!!
Csak óvatosan a NET információkkal a bankok feletti győzelmi ujjongások tájékoztatása terén.
Banki adósok-devizaadósok – Czirmes György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése