2013. január 30., szerda

Orosz-kazah közös légvédelem

Oroszország és Kazahsztán Asztanában megállapodást írtak alá, hogy közös regionális légvédelmet hozzanak létre. A hírt a kazah védelmi tárca hozta nyilvánosságra. A dokument célja, hogy alapot teremtsen az együttműködésre, mely során biztosítják a kazah légtér és a szomszédos orosz területek légterének védelmét - áll a közleményben. 
A dokumentumot a hivatalos kazahsztáni látogatáson tartózkodó Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kazah kollégájával, Adilbek Dzsakszibekovval közösen írta alá a kazah fővárosban. A két védelmi miniszter további katonai kérdéseket is megvitatott, többek között a Kazahsztánban található orosz kísérleti lőtérrel és a katonai oktatással kapcsolatban. A katonai együttműködés a két ország között kiváló, jelenleg is mintegy 600 kazah tiszt tanul orosz katonai akadémiákon. 
Oroszország korábban hasonló megállapodást kötött Belarusszal, s tervbe vették ezt Örményország esetében is, igaz a két ország közvetlenül nem határos egymással. 
(oroszvilag.hu)


Egységes légvédelmi rendszer Kazahsztánnal

 


Oroszország és Kazahsztán védelmi miniszterei egy megállapodást írtak alá arról, hogy létrehoznak egy egységes légvédelmi rendszert a térségben.Vlagyimir Putyin még 2012-ben adott utasítást az ez irányú megbeszélésekre.
Eddig ezzel a rendszerrel csak Oroszország és Fehéroroszország rendelkezik. Hasonló megállapodás aláírását tervezik Örményországgal is.
Malahi László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése