2013. november 23., szombat

Nincs pénz! Elfogyott!

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél. Ez az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban – értesült a Népszabadság. A mostani zárolás annak fényében még érdekesebb, hogy a kormány épp a héten döntött a májusban elrendelt zárolások egy részének csökkentéséről. A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél.
- értesült a Népszabadság. A mostani zárolás annak fényében még érdekesebb, hogy a kormány épp a héten döntött a májusban elrendelt zárolások egy részének csökkentéséről.

A napilap mai száma ismerteti, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a zárolásról levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozik, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök “a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről” hozott. A túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette.
A közigazgatási államtitkár csütörtöki levele szerint “az elrendelt zárolás azonnali végrehajtása érdekében, az intézmény bevétele terhére (…) soron kívül 2013. november 22-ig befizetni szíveskedjenek” az Emmi számlájára.
Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb megszorítás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. A minisztérium levelében az is furcsa, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el. Ha az állami támogatás terhére zárolnának, azt az elszámolásnál vissza is kéne adniuk az intézményeknek – közli a napilap.
A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott. Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták – írja a Népszabadság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése