2014. június 24., kedd

Hernádi hitt a Fidesz mindenhatóságában - pofára esett

"Magyarországon 2014-ben Hernádi Zsolt előre tudja egy bírósági tárgyalás eredményét saját büntetőügyében [...] ennyire nyíltan még sosem derült fény arra, hogy Magyarországon lényegében megszűnt a jogállam".
Ezzel a mondattal csúszott ki a talaj egy olyan személy alól, aki a kormányerőként működő maffiahálózat részeként azt gondolta magáról, hogy a hálózat belterjessége majd megóvja a problémáktól. Ma reggelre már felszólították Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját, hogy mondjon le, miután kiszivárgott egy felvétel, amin Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminiszter és Jacek Krawiec, a PKN Orlen lengyel olajtársaság elnöke a Mol és Hernádi ügyeit taglalja. A beszélgetésből kiderült, hogy Hernádi szerint bár egyelőre nem hagyhatja el Magyarországot az ellene érvényben lévő nemzetközi körözés miatt, már áprilisra meglesz a felmentő ítélet, utána pedig szabadon járhat-kelhet, mert ha egy uniós tagállam felmentést ad egy ügyben, másik tagállam ugyanabban az ügyben már nem ítélheti el. Magyarországon pedig Hernádi - úgy gondolta - elintézte volna a felmentést, mégpedig olyan módon, hogy a magyarországi tárgyaláson Hernádi védőügyvédjének felesége fog vádat emelni ellene.
Az ügy elsimítása kisebb akadályba ütközött, mivel Hernádi úgy gondolta, hogy Magyarországon a Fidesznél és a pénznél nincs nagyobb hatalom. Ki gondolta volna ugyan, hogy rejtélyes körülmények közt napvilágra jut egy felvétel, ami nemcsak az ügy elsimítását akadályozza meg, de Hernádit is páros lábbal rúgja ki a MOL elnök-vezérigazgatói székéből? Ahol a helyére bárki más is beülhet, - de nem ám egy Csányi Sándor, hanem mondjuk egy Molnár József.
Hídfő.net | Hernádi Zsolt
Hernádi pofára esése nagyon kifejező, hű képet fest a jelenlegi hatalmi elit helyzetéről. Tudniillik, a jelenlegi hatalmi elit addig van "hatalmi" pozícióban, amíg a valós hatalmak úgy akarják. Ha valamilyen oknál fogva nem akarják úgy (Hernádi esetében pl. az INA részesedések kérdése miatt), akkor kénytelenek rádöbbenni, hogy a hatalom mégse hatalom. Olyankor döbbennek rá, hogy csak hasznos idióták, és minden piszkos ügyük letárgyalásáról van hangfelvétel. Ezek a hangfelvételek pedig a legmegdöbbentőbb pillanatban fognak előkerülni. Egyetlen hangfelvétel, és volt Hernádi, nincs Hernádi a MOL vezetésében. Arra az esetre, ha nem Hernádit váltanák le, hanem a feleség helyett valaki más emelne vádat, pedig legyen intő jel, hogy ki mondta ki először Hernádi lemondására a felszólítást.
Aki kiszivárogtatta a hangfelvételt, máris enyhe utalást adott arra, hogy politikát csinál az ügyből, ha a Fidesz rúgkapálni fog és a vádlott védelmére kel. A Magyar Liberális Párt máris aktivizálta magát Hernádi ügyben. Nyilván nem saját jószántából, hanem valaki fizetett érte. Nyilván ugyanaz az érdekkör, aki a hangfelvételt is kiszivárogtatta, és Hernádi helyett Molnárt ülteti a székbe. Ha a Fidesz megpróbálja elsimítani az ügyet, pillanatokon belül jogállamért és demokráciáért aggódó liberálisok százai lesznek az utcákon, akik teljesen komolyan fogják gondolni, hogy nem az INA új tulajdonosainak akaratából, hanem a jogállam védelmében tüntetnek.
Mint azt korábban jeleztük, jókora politikai vihar közeleg. Nem árt feltenni az esernyőket. Minél nagyobb feje van valakinek, annál nagyobb esernyő kell. A Fidesznek pedig jókora esernyőre lesz szüksége, a hatalom központosítása itt már nem segít. Gondoljanak csak az Azarov-kormányra, az ilyen maffia-szerű képződmények pillanatok alatt tudnak elbukni, ez csak pénz és politikai akarat kérdése. Minél több a piszkos ügy, annál könnyebb találni egy-egy felvételt.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése