2012. április 5., csütörtök

Oroszország gazdasági szankciókat tervez az Egyesült Államok ellen

Az orosz kormány gazdasági szankciók érvénybe léptetését tervezi az Egyesült Államok ellen abban az esetben, ha Washington nem teszi semmissé a Jackson-Vanik törvénymódosítást. A módosítás még a korábbi, szovjet-korszak béli problémákra hivatkozva megvonja Oroszország normál kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozó jogi státuszát. A kérdéskört nemrég az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács vitatta meg.
Az történt ugyanis, hogy az Egyesült Államokban erőteljes lobbi-tevékenység kezdődött, ami arra irányul, hogy a törvény már idejétmúlt tételeit cseréljék le a legkülönbözőbb mondvacsinált emberi jogi vádaskodásokra. Egy ilyen például a Magnitsky lista, ami egy feketelistát javasol 60 orosz politikus amerikai beutazásának tiltására, illetve vagyonaik zárolására.
Az orosz kormány válaszreakcióként betiltja az amerikai tisztviselők beutazását Oroszországba, és korlátozza az oroszországi civil szervezetek amerikai finanszírozását. (ha az USA nem teszi semmissé a törvényt)
Az Föderációs Tanács ülésén több más javasat is elő lett terjesztve. Az egyik javaslat azt indítványozta, hogy Oroszország ne ismerje el a WTO szabályozását az amerikai cégekre érvényesnek mindaddig, ameddig az USA kormánya nem vonja vissza teljes egészében a módosítást. A Világkereskedelmi Egyezmény tiltja, hogy a csatlakozó országok gazdasági szankciókat alkalmazzanak egymás ellen, így az USA egyoldalú gazdasági áskálódása a nyugati államoktól már megszokott kettős mércén alapul.
Mihail Margelov orosz szenátor az eseményen bejelentette, hogy az USA nyáron tervezi a törvénymódosítás újratárgyalását. Bár ez önmagában még semmit nem jelent, az újra megbeszélés még nem jelent eltörlést.
Viszont Obama aktívan lobbizik a törvénymódosítás eltörlése ellen. Ez már annak a nagyhatalmi átrendeződésnek az előszele, ami a közeljövőben bekövetkezik - ennek első lépéseit pedig már mindkét fél megtette. Egy olyan átrendeződés lesz ez, melynek szabályait már nem az Egyesült Államok szabja meg...
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése