2013. május 31., péntek

Mi a baj a szódabikarbónával?

Ami segít azt betiltják (szódabikarbóna, gyógyszertári só, desztillált víz, gyógynövényalapú készítmények).
Ami árt azt támogatják (cukor, aszpartám, patikai vegyszerek, színezékek, illatosítók, tartósítószerek, margarin, GMO termékek). Hogy van ez?

szódabikarbona
 
Az Európai Bizottság betiltja több tartósítószer, így a szódabikarbóna élelmiszer-adalékanyagként való felhasználását. Nyilvánvaló, hogy ismét egy olyan intézkedésre kerül sor, amely amellett, hogy gazdasági hátrányt okoz, hagyományokat nem tisztelve, lehetetlenné teszi nemzetek ételspecialitásának elkészítését.
A román nemzeti étel, a mics, marha-, sertés- és birkahús darált keveréke, fokhagymával, borssal fűszerezve, amelynek elengedhetetlen adalékanyaga a jó öreg szódabikarbóna. De ne menjünk messzire, nagyanyáink is letették a voksot a szódabikarbóna mellett…
Minden háztartásban volt szódabikarbóna, gyomorégésre, emésztési gondok leküzdésére, számtalan háztartási tisztítószerként felhasználva, na és természetesen a konyhában, mindenféle ügyes főzési-sütési praktikákra. A szódabikarbóna generációk óta bizonyít: megköti a gyümölcsök felesleges savmennyiségét, lágyítja a kávé- és teavizet, megőrzi a zöldségek eredeti színét, sütőport helyettesít, és még sorolhatnánk.
Akkor mi is a baj a szódabikarbónával?
Forrás: Magyar Nő, valamint a NOL (Az EU-tól féltik a kolbászkájukat a románok)
A szódabikarbóna:
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
Felhasználása:
zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről;
makacs szennyezések tisztítása edényekről, csempékről, hűtőgépből, sütőről stb.;
fogak fehérítése (ha fodormentaolaj adható hozzá ízesítőnek);
ezüst patinamentesítése;
haj, fejbőr korpátlanítása;
izzadás csökkentése;
gyomorégés megszüntetése;
szacharin tablettázására;
valamilyen savanyú alkotórésszel (pl. dinátrium-foszfáttal) és keményítővel keverve sütőporként (a tészták állagának lazítására).
egy bizonyos felülettisztítási eljárásnál, az ún. szemcseszórásnál szóróanyagként (nem okoz felületkárosodást az üvegen, krómozott felületen, kíméletes a műanyagoknál)
(Wikipédia)
Sőt, ITT a szódabikarbóna 47 féle felhasználási módját olvashatják!
Nemzeti InternetFigyelő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése