2013. április 13., szombat

Ózd: cigányiskola hígítása

Az a hír kapott lábra Ózdon a szülők körében, hogy változás történik a beiskolázási körzetekben, és a következő tanévtől például Uraj, Susa, sőt Szentsimon városrészek gyermekei a sajóvárkonyi általános iskola körzetébe fognak tartozni. Ez meglepően hangzott, mert ezek a területek mind nagyon messze esnek Sajóvárkonytól.
Utánajártunk a híresztelésnek. Kiderült: igaz!
A körzetek átszabását a Miskolcon működő Megyei Közigazgatási Hivatal oktatásügyi osztálya végezte, ők hozták a döntéseket. A több mint furcsa változtatásoknak az oka az, hogy az előírások szerint a halmozottan hátrányos helyzetű – szakzsargonban 3H-s –, döntően cigány tanulók arányszáma egyetlen iskolában sem haladhat meg bizonyos mértéket, mert az gettósodásnak, szegregációnak számít a liberális felfogás és annak nyomán az oktatásügy felső döntéshozói szerint, és ennek elkerülése érdekében hígítják fel magyar gyermekekkel azt a sajóvárkonyi iskolát, ahol elsöprő többségben vannak a cigányok.
Elvileg szabad iskolaválasztás van, de hát mindannyian tudjuk, hogy mások a demokratikusnak nevezett szlogenek, és más a mindennapi valóság.
A szülők máris azon törik a fejüket, hogy miképpen tudják a gyermekeiket kimenteni ebből a helyzetből, és megnyugtató színvonalú iskolába íratni. Határozott véleményük szerint a cigánygyerekek tanítása és nevelése egészen más jellegű, mint a magyaroké. Nagyon nem örülnek annak sem, hogy a gyermeküket hígításra akarják használni valakik, vagyis eszközként a cigányok erősen reménytelennek tűnő integrálási kísérletezgetéséhez.
Tiltakozások is várhatóak, a szülők megkezdték a szervezkedést.
(borsodhirei.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése