2013. június 2., vasárnap

A titkosszolgálat segítője

A megtévesztés mestere címmel hétfő este kezdődik az ifjú bűvész, Ben Earl négyrészes sorozata a Discovery Channel műsorán. Tudására a brit titkosszolgálat is felfigyelt, érdemes lesz tehát a négy téma köré felépített epizódokat megnézni.
A megtévesztés mestereként kísértésbe esik, hogy a mindennapokban saját boldogulására használja fel képességeit?
– Ez mindenképpen így van, hiszen a képességemet használom fel a megélhetésem biztosítására – jelenleg egy televízióműsorban –, így hát nap mint nap hasznot húzok abból, amire képes vagyok. De azt hiszem, ön inkább arra gondol, hogy vitatható célokra is felhasználom-e a tudásomat. Gondolkoztam már ilyesmin, viszont a kreativitás hiányozna abból, ha így csalnék a mindennapokban. Nem előadóművész lennék ilyen helyzetben, hanem csak egy bűnöző. Engem az előadások izgatnak. 
A brit titkosszolgálat figyelmét is felkeltette ezekkel. Mit szerettek volna öntől?
– Nem mondhatom el pontosan, de már jó néhány éve volt annak, hogy megkerestek azzal kapcsolatban, hogy konzulensként vegyek részt a megtévesztéssel foglalkozó speciális programjaikban. Egyrészt magas rangú katonai hivatalnokok részvételével zajló konferenciákon adtam elő, másrészt magas rangú tisztekkel kezdtem el dolgozni, amit mindmáig csinálok is. A megtévesztéssel és bűvészmutatványokkal kapcsolatos tudásom miatt vagyok számukra hasznos segítség. 
Eddig is tudtuk, hogy a rendőrség használ különböző mentalistákat meg mindenféle paranormális tevékenységgel bíró embereket. De a 21. században ennyire futja, hogy már mindenféle vásári mutatványosokat meg kell foglalkoztatni a titkosszolgálatnak. Eddig is voltak 007-es ügynökök, meg mindenféle akcióhős. Na de hát kérem, mégiscsak a legtöbb pénzzel bíró titkosrendőrségről van szó. Bele sem tudok gondolni én laikus ésszel mit is tudna nekik mutatni, tanítani. Ez már jobb mint a mozivásznon bemutatott nagy filmek.
Aztán majd jönnek a gólyalábakon mászkáló kommandósok, akik az első emeletre jutnak egyből meg a többi agyament hülyeség.
Hová a nagy tudomány, szakkönyvek sok éves tapasztalat, a tudósok meg a nagy fejlesztők, mikor egy pár könyvből meg innen onnan összeszedett bűvésztrükkös ember a hatalom védelmezője.
Eddig is tudtuk, hogy mindenféle eszközhöz nyúl a rendőrség, és kormány, de mindig felül tudják múlni önmagukat.
Továbbra is figyeljük és várjuk különféle technikákat a hatalom megvédésére! 
Varró Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése