2013. május 25., szombat

A szír haditengerészet elsüllyesztett egy izraeli tengeralattjárót

Megerősítést nyert a hír, miszerint május elején a szír haditengerészet közvetlen Szíria partjai mellett megsemmisített egy izraeli tengeralattjárót. A behatoló méretéről és típusáról nem jutott ki információ, de annyi bizonyos, hogy a találat megsemmisítette az izraeli gépet.
Az esetről csak kevés részlet tudható: az ellenséges objektum észlelését követően a szír haditengerészet egy közelben állomásozó egysége parancsot kapott a kilövésére. A torpedó célba érését követően az egység megfigyelés alatt tartotta a célpontot, amint az a tengerfenékig süllyedt. Az eset május 2-án, hajnali fél 3-kor történt. Azt követően a partvidéken élő szemtanúk a szír légierő helikoptereinek többszöri megjelenéséről számoltak be.
Az ország destabilizálásának kezdete óta nem ez az első eset, hogy a szír haditengerészet közvetlen a partok mellett ellenséges objektumot lőtt ki. Viszont volt több, a nyugati országok számára kifejezetten megalázó helyzet, amit utána a nemzetközi diplomáciában hosszas magyarázkodás követett. A konfliktus kezdetekor a szír partok mentén a német haditengerészet egy egységét észlelték, amit a szír védelmi erők eltávolítottak a térségből. Azt követően a német pénzügyminiszter reklamált a szír haditengerészet lépése miatt, mondván, hogy a hajó "nem kémkedett", csak "megfigyelt" és "információt gyűjtött".
Az utóbbi hónapokban rendszeresen izraeli léghajók jelennek meg a térségben. Ezek kialakítása többnyire olyan, hogy - miután a szír haderő lelövi őket - földet éréskor felrobbannak és valamennyi gyűjtött adatot megsemmisítenek.
A tengeralattjáró kilövéséről mélyen hallgatnak, de azt érdemes megjegyezni, hogy 3 nappal az eset után az izraeli haderő a terroristáikkal összehangolt bosszú-hadjáratba kezdett. Aznap a szír haderő mintegy 19 ellenőrző pontját érte támadás Damaszkusz külvárosi területein.
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése