2013. április 23., kedd

„Adj Helyet a Helyinek!”: országos mozgalom indul

„Adj Helyet a Helyinek” elnevezéssel indul mozgalom, melynek első lépéseként 70-80, a helyi termékeket népszerűsítő „eladóteret” kívánnak létrehozni.
A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, valamint regionális partnerszervezeteik indítják a hálózati mozgalmat.
Az” Adj Helyet a Helyinek” mozgalom közvetlen célja a helyi alapanyagokból - helyi tudással és munkával - előállított élelmiszerek és kézműipari termékek népszerűsítése, a hazai fogyasztásban játszott szerepük növelése. Ennek középpontjában a kiváló minőséget, de kis mennyiségben előállító termelők piaci ismertségének növelése, értékesítési lehetőségeik bővítése, az értékesítési (népszerűsítő) pontok hálózatának kialakítása, a bevásárló közösségek létrehozásának segítése áll.
Mindezen keresztül a mozgalom elindítói szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a termékek változatossága és minősége javuljon, a vásárlók a termelőtől közvetlenül, vagy termelői áron juthassanak hozzá a termékekhez, csökkenjen a termékek által megtett távolság, és a hazai vásárlók a terméken keresztül megismerjék a termelőt, és annak a tájnak az értékeit, turisztikai lehetőségeit is, ahonnan a termék származik.
A mozgalom során első lépésben – 2013. május 31-ig – mintegy 70-80, - az országot egyenletesen lefedő „Adj Helyet a Helyinek” pontot kívánnak létrehozni, ahol a vásárlók közvetlenül termelői áron juthatnak hozzá a helyi termékekhez a kihelyezett - vagy a hely gazdája által biztosított – polcokról.
Ezekhez a helyekhez csatlakozhatnak már meglévő, vagy újonnan szerveződő bevásárló közösségek, amelyek lehetőséget biztosítanak a termelő és a vásárló személyes találkozásával megvalósuló árucserére. Az értékesítési pontok száma folyamatosan növekedhet, ezért lehetőséget kínálnak arra is, hogy a minősített termelők közvetlenül szállítsák termékeiket a hozzájuk közel lévő pontokra.
A mozgalomba bekapcsolódó partnerekről, az értékesítési helyekről, a programban részt vevő termelőkről és támogatókról részletes információt talál a www.pannonhelyitermek.hu honlapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése