2013. április 23., kedd

Tenken pusztított leginkább a földrengés

Heves megye 13 településéről érkeztek jelzések a földrengésről, Tenken 50 ház megsérült. A 4,8-es erősségű rengés epicentruma Egertől délre volt, de Fejér megyében és Budapesten is érezték.
Az elsődleges vizsgálatok szerint a legtöbb kárt a Heves megyei Tenk településen okozta az éjszakai földrengés, itt mintegy ötven ház károsodott, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden reggel az MTI-vel. Épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás. A közlemény szerint Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához.
A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéből. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, de az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.
Legutóbb is Füzesabonynál rengett
A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával kedden reggel kezdődik meg. Kedd hajnalban, 0 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek lakossági hívások - áll a közleményben.
Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.
Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

MTI

Érezhető utórengése volt a keddi földmozgásnak

Érezhető utórengése volt szerda hajnalban az előző napi földrengésnek a Heves megyei Tenk község közelében – közölte Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-vel. A közlemény szerint 05:39-kor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű földrengést néhányan érezték. Az utórengéshez köthető károkról az obszervatóriumba eddig nem érkezett lakossági bejelentés – tette hozzá a szeizmológus.
Az érintett körzetben élőket a belviz is igencsak súlytja. Többen attól félnek, hogy a viz visszahúzódását követően a keddi földrengés okozta károk sokasodni fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése