2013. december 17., kedd

Amerikai bojkott Izrael ellen a palesztinok miatt

Oktatási bojkottot hirdetett az izraeli egyetemek és főiskolák ellen az American Studies Association (ASA) amerikai tudósszövetség Izraelnek a palesztinokkal szembeni politikája miatt – jelentette be az ötezer fős tagsággal rendelkező szervezet.

A tagok közül 1252-en szavaztak, és kétharmados többséggel hagyták jóvá a bojkottot, amely része egy Izraelt elszigetelni akaró nagyobb kampánynak. Ez a kampány az Egyesült Államokban alig valami, Európában némi visszhangra talált. A szavazás interneten történt és vasárnap fejeződött be.
Az izraeli megszállás hatása a palesztin tudományos életre

Így az amerikai kultúra és történelem tanulmányozásával foglalkozó ASA lett a legnagyobb amerikai tudósszervezet, amely támogat bármilyen Izrael-ellenes bojkottot. Határozata, amely felszólítja az amerikai oktatási intézményeket, hogy ne működjenek együtt izraeli társintézményekkel, azonban csak jelképes, mert a szervezetnek nincs eszköz a kezében arra, hogy kötelezze akár a tagokat, akár bármilyen amerikai intézményt a bojkott betartására.

„A határozat szolidáris azokkal a tudósokkal és diákokkal, akiket megfosztanak a tudományos szabadságtól, és célja, hogy ezt a szabadságot mindenki – köztük a palesztinok is – megkapják” – olvasható az ASA közleményében. A dokumentum hivatkozik arra, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ egyes határozatait, és hogy az izraeli megszállás bizonyíthatóan hatással van a palesztin tudósokra és a diákokra, valamint arra is, hogy az izraeli felsőoktatási intézmények milyen mértékig részei annak az állami politikának, amely megsérti az emberi jogokat.

Izrael szerint minden ellene irányuló bojkott esetében igazságtalanul választják ki az országok közül a zsidó államot.
MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése