2012. december 16., vasárnap

Oroszország leállította az Amerikából érkező hússzállítást

Oroszország leállította az Amerikából érkező hússzállítást. Az Orosz Föderáció és az Egyesült Államok más más szemszögből látják a történteket. Oroszország állítása szerint a hús a náluk tiltott ractoparmin nevű készítményt tartalmaz, az USA szerint pedig Oroszországnak ez a fellépése válasz volt a "Magnitsky" - törvény elfogadására. A amerikai szenátus szerint Oroszország lépése sérti a WTO szabályait.
Az orosz Mezőgazdasági Hivatal betiltotta a húsiparban a ractoparmin használatát. Ez egy a takarmányba kevert gyógyszer, ami arra szolgál, hogy csökkentsék a marha illetve a sertéshús zsírtartalmát. A készítmény úgy éri el a hatását, hogy az állat növekedése közben zsír helyett az izomtömeg növekszik. A kutatók szerint a ractoparmin az embereknél szív és érrendszeri betegséget, egyes esetekben pedig ételmérgezést is okozhat. Ennek használatát már 160 országban betiltották köztük Kínában és Oroszországban is. Kanadában, az Egyesült államokban, és további 22 országban viszont megengedett a használata.
Hivatalosan Oroszország nem tiltotta be a szállítást csak értesítették az érintett országokat (köztük az Amerikát is) arról, hogy dokumentumokkal igazolják azt, hogy a hús nem tartalmaz ractoparmint, mivel ez Oroszországban tiltott.
Oroszországnak ez a lépése a külföldi országok közül leginkább az Egyesült Államokat érinti. Az ország negyedik legnagyobb importőre az USA, aki évente 500 millió dollárt keres ezen. A jelenleg Oroszországba tartó 200 konténer húsáru értéke 20 000 000 dollár.
A Amerikából származó hús hiánya hatással lesz az orosz piacra is, mivel az import húsáru az orosz piac egyharmadát teszi ki. Az Egyesült Államok szerint a tilalom csak egy egyszerű politikai lépés amivel Oroszország reagált a december 6-án elfogadott "Magnitsky" törvényre. 
Korábban az orosz fél ígéretet tett arra, hogy átfogó és hatásos intézkedésekkel fog válaszolni, ha a "Magnitsky" törvényt elfogadják az Egyesült Államokban. Amerika most a WTO szabályok megsértésével vádolja Oroszországot és azt várják, hogy a közeljövőben Oroszország vonja vissza a tilalmat, teljesítve így a WTO-val szembeni kötelezettségeit. Oroszország viszont nem látja úgy, hogy szabályt szegett volna, így nem kíván foglalkozni a kérdéssel.
"Lehet spekulálni arról, hogy az intézkedés megtorlás volt-e, vagy sem, de az határozat alapja az, hogy a hús olyan adalékanyagot tartalmaz, ami tiltottnak számít Oroszországban" fogalmazott Victor Supyan, az Amerikában élő orosz származású gazdasági szakember.
- pravda.ru -
Fordította: Völgyesi Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése