2014. április 11., péntek

Nők és gyermekek futamították meg a Jacenyuk-kormányt


A Jacenyuk-kormány korábban 48 órás határidőt adott meg a Kelet-Ukrajnában kormányzati épületeket elfoglaló oroszpárti tüntetőknek, hogy hagyják el és ürítsék ki az elfoglalt épületeket. Most, hogy a határidő lejárt, a kormány visszavonulót fújt és bejelentette, hogy engedélyezi a függetlenségről kiírt népszavazások megtartását.
Az illegitim kijevi kormány korábbi fenyegetései szerint nem fogja engedni újabb területek leszakadását, és a tüntetők ellen katonai erőt vet be. Jacenyuk a Greystone amerikai magán katonai vállalat zsoldosaival töltötte fel a Kelet-Ukrajnába küldött ukrán rendőrség sorait, valamint a szélsőségesen oroszellenes Jobboldali Szektor több mint száz tagját küldték a térségbe. A határidő lejárta előtt néhány órával Donyeckben a barikádok alatt tettrekész férfiakon kívül nők és gyermekek álltak közelharci eszközökkel és védőfelszerelésekkel, az orosz nép Ukrajnában rekedt része egységesen lépett fel a függetlenségért.
A térségbe küldött több rendőri valamint elit alakulat is bejelentette, hogy nőkre és gyerekekre nem lőnek. Az ukrán fegyveres erők elitjének számító Alfa egység megtagadta a parancsot és nem foglalták vissza a felkelők kezén lévő kormányépületeket. Az Alfa kommandó egyik vezetője elmondta, ő és az emberei egy túszok kiszabadítására és terrorizmus elleni műveletekre létrehozott alakulat, a törvény nekik erre ad felhatalmazást, semmi másra.
Korábban Harkovban jelöletlen rendőri alakulatok tartóztattak le több tucat oroszpárti tüntetőt és visszafoglalták a kormányépületeket. Oroszország Külügyminisztériumának közleménye szerint ezek a Greystone magánvállalat zsoldosai voltak. Tegnap nyilvánosságot látott egy videofelvétel, amin a felkelők elfognak egy ilyen "ukrán rendőrt", aki hosszas "kikérdezése" után elmondja, hogy amerikai állampolgár. Harkovban ezek a "US citizen"-ek foglalták vissza a kormányépületeket az illegitim kijevi kormánynak.


Donyeckbe már nem volt kit küldeni, a kijevi kormánynak nincs annyi fegyveres ereje, hogy egyszerre ellenőrzése alatt tartsa az ország több függetlenedni vágyó tartományát. Donyeckbe már az ukrán fegyveres testületek alakulatai mentek, akik nem voltak hajlandóak nőkre és gyermekekre tüzet nyitni. A felkelők közt tegnap este forradalmi hangulat uralkodott, éjjelre várták az ostromot és verség esetére felkészültek arra, hogy csak a felperzselt földet hagyják maguk mögött.
Az ostrom elmaradt, ma reggelre a kijevi kormány kénytelen volt tárgyalni, mert mostanra nincs olyan ukrán alakulat, aki vállalná, hogy fellép egy szabadságszerető nép asszonyai és gyermekei, nem-egy esetben a barikádok alatt álló anyák és nagyanyák ellen. Ma reggelre megkezdődtek a tárgyalások, és mostanra úgy áll a helyzet, hogy Jacenyuk megszavaztatja a törvényjavaslatot Donyeck függetlenségéről. Kompromisszumos megoldásként a rendőri alakulatok vállalták, hogy a tüntetőkkel közös járőröket tartanak fenn a kormányépületek környékén, hogy ha valakinek valóban szüksége van a rendvédelmi erőkre, azok jelen legyenek és garantálják az állampolgárok biztonságát. Erre amiatt is szükség van, mert Donyeck térségében a Jobboldali Szektor többszáz tagját is elszállásolták, akik készen állnak akár nőkre és gyermekekre is lőni.
Eközben Harkovban rendre kiújulnak a tüntetések, az ukrán egyenruhában jelen lévő amerikai csapatok csak a mai nap több mint 50 tüntetőt vettek őrizetbe. Nem lehet tudni, hogy az amerikai zsoldosok meddig lesznek jelen a városban, - de amit a Donyeck régió véghez vitt az éjjel, az egy nép élni akarásának kifejeződése, elementáris erővel. Amit tegnap éjjel ott véghez vittek, az példaértékű minden nép számára. Ilyen, amikor egy nép egy emberként áll ki saját függetlenségéért!
http://www.hidfo.net/2014/04/11/nok-es-gyermekek-futamitottak-meg-jacenyuk-kormanyt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése