2014. április 11., péntek

Modern fegyverek a Krímben

Az orosz haderő a legmodernebb csapásmérő közepes hatótávolságú rakétákat telepít Krímbe. A Club-K rakéta a világ jelenleg legmodernebb ilyen jellegű fegyvere. Eredetileg "anyahajó gyilkos" fegyvernek fejlesztették ki. Ez a fegyver illeszkedik a legújabb rakétákkal szemben támasztott katonai elvárásrendszerhez, miszerint gyakorlatilag "lelőhetetlenek" legyenek. A Club-K a céltól megfelelő távolságban különböző elterelő és kitérő manővereket hajt végre, valamint - szakítva a rakétákra jellemző egyenletes gyorsuló vagy lassuló mozgással - folyamatosan változtatja a sebességét.
A Club-K cirkáló rakétája
A rakétaelhárító fegyvereknek, elsősorban az ellenrakétának egy hihetetlen nehéz feladattal kell megbirkóznia. A célra tartó rakéta több ezer kilométer/órás sebességgel közeledik, és neki ezzel szembe haladva kellene eltalálnia a rakétát. Magában a célt eltalálni lehetetlen. Ezért az elhárító rakéta nem célra talál, hanem a feltételezett ütközési pont előtt felrobban, és repeszfelhővel borítja be azt a területet. Mivel az amerikai elhárítórendszerek az orosz S-300 alapjain állnak (a jelcini hazaárulás idején Törökországnak eladott S-300-at másolták le), így az orosz fejlesztőknek nagyjából képük van arról, mit tud az amerikai elhárítórendszer. Ennek megfelelően alakították ki a Club-K manőverező képességét.
A hírek szerint 64 darab ilyen mobil rakétarendszert telepítenek a KrÍmbe, ellensúlyozandó a Fekete-tengerre küldött amerikai hajókat. A rakétakomplexum többféle rakétával felszerelhető, így nem csak hajók, hanem földi célok, gyárak, hidak, katonai létesítmények ellen is bevethetőek, 300-500 kilométeres körön belül. Maga a rakétakomplexum pontosan úgy néz ki, mint egy szállító konténer, így bárhol felbukkanhat, mint kamion vagy vasúti konténer szállítmány.
Egyszerű szállító konténerek... és ami benne lapul.
Ez már a második hír komoly csapáserő átcsoportosításáról. Előzőleg Moszkva Su-27 vadászbombázókat és tengeralattjárók felderítésére képes repülőgépeket csoprtosított át. Egyérteműen felkészülnek az USA tengeri irányból történő beavatkozásának elhárítására.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/modern-fegyverek-krimben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése