2014. április 11., péntek

A Pentagon szerint az afganisztáni kivonulás logisztikai rémálom lesz

Az afganisztáni missziót már így is úgy emlegetik az Egyesült Államok katonai köreiben, mint a legnagyobb kihívást jelentő katonai akciót a második világháború óta. A US Army a saját bőrén tanulja meg, hogy nem a legkönnyebb egy olyan területen "stratégiai" (értsd: tönkrevertek minket, angolosan távozunk) visszavonulást végrehajtani, ahol minden bozótban ott ül az ellenség, ráadásul az Oroszország felé fekvő kivonási utakat az USA az ukrajnai eseményekhez kapcsolódó szankcióival sikeresen lezárta maga előtt.
A Pentagon előtt komoly feladat áll. 30.000 katonát, 48.000 harcjárművet és 81 millió darab különféle hadfelszerelési eszközt kell kivonniuk 2014-ig Afganisztánból. A távozó eszközök összértéke 33 milliárd dollár. Nyilván érzékenyen érintené az Egyesült Államokat, ha véletlen ezekből a tárgyi tételekből több az ellenségeik kezére kerülne.
Hídfő.net | Amerikai katona valahol AfganisztánbanAmerikai katona valahol Afganisztánban.
A legkényelmesebb szárazföldi kivonási útvonal az afganisztáni Tremez városából indul, Üzbegisztánon és Kazahsztánon át, belépve Oroszországba, majd Lettországba. Itt felpakolni a rigai kikötőben, és az Atlanti-óceánon át hazaérni. Ezzel a probléma a fent említett, miszerint az USA az ukrajnai események kapcsán sikeresen szembeállította magával Oroszországot, ezért erre már nem mehetnek, annak ellenére, hogy a felszerelések 75%-a ezen az útvonalon érkezett annak idején.
A másik potenciális útvonal Pakisztánon keresztül vezet, akivel nincs túl jó kapcsolata az Egyesült Államoknak szintén, a Bin-Laden eset miatt. Katonai és gazdasági szakértők szerint a légi kivonás hozzávetőlegesen tízszerese lenne költségek tekintetében a szárazföldinek.
Washington ismét "sikeresen" erőpolitizált. Olyannyira megmutatták mindenkinek, hogy bármit megtehetnek, hogy az afgán kalandot befejező milliárdos költségek láttán az Egyesült Államok diplomatái elgondolkozhatnak, hogy bizony lehetne ezt jobban is csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése