2014. április 11., péntek

NATO csapatösszevonás a Fekete-tengeren

Mostanra biztosra vehető, hogy a NATO nagyobb csapásmérő erőt von össze a Fekete-tenger térségében - a USS Donald Cook, Aegis rendszerrel felszerelt romboló tegnap haladt át a Boszporuszon és belépett a Fekete-tengerre. Az amerikai Védelmi Minisztérium szerint azért, hogy ezzel "a NATO-partnereket megnyugtassák".
Steven Warren ezredes szintén ragaszkodott ehhez a magyarázathoz. Ennek ellenére az orosz hadsereg nyilatkozatai alátámasztják, hogy a NATO általános mozgósítást folytat a térségben és nagyobb csapásmérő erőt von össze. Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a NATO 2008 óta először von össze tengeri csapásmérő erőt közvetlen az orosz határ mellett. A meg nem nevezett katonai vezető szerint a következő héten a francia haditengerészet több rombolója is megjelenik a térségben. "Ennek célja, hogy morális támogatást adjon az erőtlen kijevi rezsimnek, emellett erőfitogtatás annak céljából, hogy Oroszországot meghátrálásra kényszerítsék". A forrás szerint az amerikai flotta aktív információgyűjtést folytat a Fekete-tengeren zajló orosz katonai tevékenységről, elsősorban a Krím térségében és az ukrán határ mentén. Az orosz fekete-tengeri flotta egyelőre Szevasztopolban állomásozik.
A USS Donald Cook érkezése már az év eleje óta mérgesíti tovább az amerikai-orosz kapcsolatokat, ugyanis a hajó azzal az Aegis rendszerrel van felszerelve, ami a NATO európai rakétarendszerének része. Ez amellett, hogy az orosz határhoz közeledésével fenyegetést jelent Oroszország számára, egyben fenyegetést jelent a kelet-európai országoknak is. Az Aegis rendszer Európába telepítése az újabb fázisa annak az amerikai katonai programnak, ami teljes Európa amerikai katonai ellenőrzés alá vonását jelenti. A térségünkben állomásozó amerikai csapatoknak és haditechnikának semmi köze az európai országok érdekeihez, azok az expanzív amerikai külpolitika eszközei, melyek Európán átgázolva, a térség országait saját érdekeik szolgálatába állítva végzik a felkészülést egy Oroszország elleni nagy háborúra.
Emellett az amerikai flotta fekete-tengeri jelenléte nélkülöz bármiféle jogalapot. A Fekete-tenger katonai erőegyensúlyát meghatározó nemzetközi egyezmények szerint amerikai hajó maximum 21 napot tölthet a Fekete-tengeren, így az USA jelen lévő hajói egymást váltják a térségben. Az Egyesült Államok a kijevi puccs végrehajtása ót azonban folyamatos haderő-összevonást folytat a Fekete-tenger közelében. A USS Taylor februárban és márciusban az engedélyezettnél már 11 nappal többet töltött a területen, ami világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok a térség katonai erőegyensúlyának felborítására törekszik.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/nato-csapatosszevonas-fekete-tengeren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése