2014. április 11., péntek

"Mindenki tudja, hogy kémkednek, de hogy még leskelődnek is!"

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég figyelmeztette az európai országokat, hogy az ukrán helyzet további mérgesedése negatívan hathat Európa gázellátására. A figyelmeztetés megtette hatását, az európai országok újra kénytelenek voltak észrevenni, hogy kinél van a gázcsap. Kijev nyugati bábkormánya visszahívta a kelet-ukrajnai orosz felkelések leverésére kiküldött csapatokat, Angela Merkel német kancellár pedig bejelentette, hogy az Európai Unió komolyan veszi Putyin figyelmeztetését, amire az EU tagállamai közös választ fogalmaznak meg. Hétfőn az EU külügyminiszterei megvitatják a kérdést, és várhatóan a Gazprommal is tárgyalni fognak.
Ugyanakkor nem az Európai Unió volt az első, aki az EU-nak címzett felszólításra választ adott. Jen Psaki, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője azzal vádlota Moszkvát, hogy "az energiafüggőséget eszközként használja egy Ukrajna elleni összesküvésre".
Putyin hamar válaszolt azt amerikai vádakra. Először is "különösnek" nevezte, hogy az Egyesült Államok válaszol egy olyan levélre, amit ő az európai partnereknek küldött, nem Washingtonnak. Miután Szergej Lavrov külügyminiszter értesítette Putyint az amerikai hozzászólásról, Putyin "felettébb különösnek" nevezte azt, majd bejelentette, hogy "nem szép dolog más leveleit elolvasni". Annál is inkább, mivel az a levél Washingtont nem is érintette, az európai vezetőknek lett elküldve.
"Mindenki tudja, hogy az amerikai partnerek kémkednek szövetségeseik után, de hogy még leskelődnek is - ez már a becstelenség újabb foka"
Putyin többek között azt írta levelében az európai vezetőknek, hogy a Gazprom állami vállalat évek óta egyedül tartja vállán az ukrán terhet, és mivel az ukrán kormány tartozásainak több mint felét nem teljesítette, az európai partnereknek ki kell venniük részüket ennek a tehernek a viseléséből. Putyin felszólította az európai vezetőket, hogy minél hamarabb tartsanak találkozót az ukrán gazdaság megsegítése kapcsán.
Putyin elég világosan fogalmazott - lényegét tekintve azt közölte a nyugati vezetőkkel, hogy a nyugat műve az új kijevi kormány, emiatt ha a kijevi kormány nem fizet, majd fizet helyette a nyugat. Moszkva önszántából nem szokta növelni a földgáz árát, amit nem egy esetben piac ár alatt adnak európai partnereiknek. Könnyen lehet azonban, hogy az amerikai érdek gátlástalan kiszolgálása miatt egyes európai országokban nőni fog az import gáz ára. Vagy ezt választják, vagy a nyugati országok befizetik a kijevi gázszámlát. Végső soron az Európai Unió és Washington osztozik a felelősségen az Ukrajnában történtek miatt.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/mindenki-tudja-hogy-kemkednek-de-hogy-meg-leskelodnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése