2014. január 13., hétfő

Év eleji hadgyakorlat Japánban

Japán ejtőernyős alakulatok foglaltak vissza egy ellenséges ország által megszállt szigetet abban a hadgyakorlatban, melynek megtartására a védelmi miniszter a Kelet-Kínai-tengeren kiújuló területi viták miatt adott utasítást.
A közelmúltban Kína bejelentette légvédelmi térségének kiterjesztését a Kelet-Kínai-tengeren. A japán hadsereg most vasárnap Tokiótól keletre válaszul megkezdte a Sziget Védelem nevű hadgyakorlatot, melyben az elit ejtőernyős alakulatok egy ellenséges ország (Kína) által megszállt sziget visszafoglalását gyakorolják. Ez a hadgyakorlat fő vonulata, második alkalommal tartanak ilyen jellegű nyilvános, demonstratív akciót, miután Kína, Tajvan és Japán is bevallottan igényt tart a vitatott hovatartozású, jelenleg japán fennhatóság alá tartozó szigetcsoportra.
Itsunori Onodera védelmi miniszter személyesen is megtekintette a hadgyakorlatot, és bejelentette, Japán minden körülmények közt sajátjának tekinti a szigeteket. Onodera beszédében elmondta, nem hunynak szemet afölött, hogy Kína sorozatosan megsérti a japán felségterületet, miközben folyamatos diplomáciai nyomást gyakorolnak a japán kormányra a terület átadásának céljával.
A Kínában Diaoyu-, Japánban Senkaku-szigetek néven ismert szigetcsoport év elején került újra a területi viták középpontjába. Alig két héttel ezelőtt Kína Hainan provinciájában érvénybe lépett az új halászati törvény, ami kimondja, hogy minden, a területre belépő külföldi halászhajónak a helyi kormányzat által kiadott működési engedélyre van szüksége. Ezt a törvényt Kína a már kiterjesztett területekre vonatkoztatná, amit a térségben rendszeresen megjelenő kínai haditengerészet is nyomatékosít. A vitatott "halászati terület" pedig jelenleg Japán fennhatósága alá tartozik.
Az új halászati törvény kiterjesztése nem csak a japán, de az amerikai külügy részéről is agresszív választ váltott ki. Az Egyesült Államok befolyási övezetének kiterjesztésére törekszik a térségben, és a kiújuló területi viták ideális alapot szolgáltatnak arra, hogy az amerikai imperializmus a térség hatalmi egyensúlyát felborítsa. A kínai terjeszkedés valójában válaszreakció az amerikai csapatok egyre növekvő számú jelenlétére, ami Kína biztonságát közvetlenül is veszélyezteti. Kína nem tehet mást, vagy terjeszkedik és csírájában elfojtja az amerikaiak benyomulását, vagy pillanatokon belül amerikai nukleáris csapásmérő erő lesz a kínai felségvizek határán. Eközben Japánt fogva tartja a második világháborúban elszenvedett vereség összes következménye, de facto amerikai gyarmatként kénytelen belemenni egy újabb háborús játszmába.


http://www.hidfo.net/2014/01/13/ev-eleji-hadgyakorlat-japanban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése