2014. január 13., hétfő

"Nem várt" fordulat Cipruson

Oroszország földközi-tengeri katonai jelenléte mindezidáig egy pilléren nyugodott: attól függött a földközi-tengeri flotta működése, hogy az Asszád-rendszer hatalmon marad-e és így Oroszország rendelkezésére bocsátja-e a tartusi kikötőt.
Ciprus lett volna egy másik alternatíva: a márciusi IMF-puccs következtében azonban átmenetileg úgy tűnt, az ország nyugati beavatkozásra kiveti magából az orosz érdekeltségeket.
Az orosz magánvagyonok lefoglalását azonban nem várt fordulat követte, Moszkva elérte, hogy a lefoglalt vagyonok tulajdonosai kárpótlásként részesedést kapjanak a csőd szélére jutott központi bank tulajdonosi szerkezetében. A nyugati puccsra adott ellenreakciót hamar politikai változások is követték, - mára Ciprus újra a Moszkvával való együttműködések bővítésére törekszik.
Mostanra az orosz fegyveres erők engedélyt kaptak, hogy használatba vegyék a ciprusi Andreas Papandreou légibázist, valamint Limassol város kikötőjét. És bár a ciprusi honvédelmi miniszter szerint ez csak "sürgősségi és humanitárius" missziókat jelent, a döntés egyértelműen mutatja, hogy a nyugati tömb szép lassan elveszített egy újabb országot. Oroszország pedig újabb hídfőálláshoz jutott a Földközi-tengeren, ami nemhogy visszaállíthatja a '90-es évek előtti hatalmi egyensúlyt Európában, de visszájára fordíthatja azt a groteszk helyzetet, ami a NATO két évtizeddel ezelőtti terjeszkedésével előállt.

http://www.hidfo.net/2014/01/13/nem-vart-fordulat-cipruson


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése