2013. március 25., hétfő

Emelik a polgárőrség támogatását – tűzoltás helyett füstszűrő

Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség budapesti rendezvényén bejelentette, hogy jövőre az ide 750 millió forinthoz képest egymilliárdra nő a polgárőrség éves támogatása, a hatékonyabb bűnmegelőzés érdekében. 
Erre nyilván szükség is van, az egyetlen probléma, hogy a menetrendszerűen rohamosan növekvő bűnözési hullámot hasonló intézkedésekkel (támogatások emelése, létszámnövelések, stb.) megfékezni már nem lehet. Ezek nem megelőzik a bajt, hanem gyenge reakcióként kullognak utána. 
Minden intézkedés hiábavaló, felszínes látszat, a kiváltó okokkal való szembenézés, és a problémák gyökerének megragadása nélkül. Mondhatnánk, eső után köpönyeg, de szemléltessünk egy jobb példával. Mintha tűzoltás és mentés helyett füstszűrőt osztogatnának a tűzben rekedteknek!
Az elszabaduló bűnözés gyökere (néhány kísérő mellék ok mellett, mint például a romló szociális helyzet, a társadalom morális válsága, a rendőrség elismertségének, tekintélyének és motiváltságának hiánya), legalábbis ami a társadalmat leginkább sújtja, kétségtelenül a cigánykérdés. Amíg ezzel az illetékesek nem néznek szembe, és nem kezelik a problémát (nem csupán a bűnüldözés területén), addig mindig minden ilyen reakció jellegű utóintézkedés csupán füstszűrő osztogatás. 
Más kérdés, hogy a mesterségesen kialakított etnikai helyzetért – csakúgy, mint a morális válságért, és sok másért – pontosan a hatalom szereplői a felelősök. Ezért a problémák gyökeréig hatoló megoldást, vagy annak egyáltalán elismerését ettől a rendszertől nem várhatjuk. A feladat a bukásukat követő új rendszerre vár – ha marad még ehhez életereje a magyarságnak. 
Bányai Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése