2014. június 4., szerda

Obama nyíltan támogatja a kijevi rezsimet

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke további 5 millió dollárnyi "segélyt" küld hamarosan az illegitim ukrán kormánynak. Március óta 23 millió dollár értékben küldtek a kijevi kormánynak "nem halálos" katonai eszközöket. Ezek közül 300 ezer darab katonai ételcsomagot már leszállítottak, most azonban lövedékálló mellényeket, sisakokat, éjjellátó felszereléseket, kommunikációs berendezéseket is eljuttatnak a "rászoruló" ukrán hadseregnek. Obama a varsói látogatása során kifejezte az USA támogatási szándékát, melyet a következőképp fogalmazott meg: "Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett az ukrán nép iránti támogatását illetően, nem csak az elkövetkező napokban, hetekben, de a jövendő években is."
Az amerikai elnök kiemelte annak fontosságát, hogy más országok is támogatják Ukrajnát és új kormányát, például úgy, hogy kiképzik hadseregét és rendőrségét.
Hídfő.net | Obama és Porosenko
Az USA államfője megerősítette, hogy további 1 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy növeljék az amerikai katonai jelenlétet a NATO keleti tagállamaiban. Ez eddig azt jelentette, hogy 600 katonájuk vett részt kisebb hadgyakorlatokon a balti államokban és Lengyelországban. A NATO azonban, mint "védelmi szervezet" nem nyújt katonai támogatást Ukrajnában, de az egyes tagországok egyénileg ezt viszont megtehetik.
Lengyelország és az USA békés támogatói szerepe erőteljesen megkérdőjelezhető a véres ukrajnai konfliktus esetében. Egyes információk szerint a Jobb Szektor tagjainak egy része is Lengyelországban kapott katonai jellegű kiképzést, valamint ott készítették fel őket a kijevi szerepükre - fegyveres politikai aktivizmusra. Lengyelország és a balti államok nagykövetségein keresztül pedig hatalmas mennyiségű, illegális pénzügyi támogatást kaptak a puccsot végrehajtó ukrán szélsőséges szervezetek.
Az ukrán multimilliárdos oligarcha, Porosenko május 25-i elnökválasztáson elért győzelmét Obama úgy értékelte, hogy "bölcs választás" volt. A hamarosan beiktatásra kerülő, leendő ukrán elnökkel külön megbeszélést is tartott az amerikai államfő, melyeken az USA által nyújtandó katonai kiképzésekről is szó esett. Porosenko a megválasztását követő napokban kérést intézett az USA-hoz, hogy komoly mennyiségű katonai eszközzel segítse a harcát a felkelők ellen, a második világháborús kölcsönbérleti szerződésekhez hasonlóan.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/obama-nyiltan-tamogatja-kijevi-rezsimet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése