2014. június 4., szerda

Jövedelem és adóelemzés Magyarország és Ausztria tükrében 2010-2013 között

Bizonyára sokakban felmerült, miközben az újsághíreket olvasták: “az átlagbér emelkedett” stb., hogy vajon kik keresik ezt meg? Merthogy a legtöbben csak a statisztikai adatokban látnak ekkora összegeket, saját pénztárcájukban nem. Lerántjuk a leplet a csaló átlagbérről! Először is mennyi az annyi?
  • 2011-ben a nettó átlagbér: 141 151 Ft! A bruttó: 197 911 Ft!
  • 2012-ben a nettó átlagbér: 144 040 Ft! A bruttó: 208 636 Ft!
2013-as adózással ahhoz, hogy megkeresd a 2012-es nettó átlagbért, azaz 144 ezer forintot, bruttóban 220 ezret kell keresned! A cikk olvasói közül sokan nyilván csak hüledeznek, kik keresnek ennyit? Mert egy bolti alkalmazott örül, ha 90 ezret kézhez kap, csakúgy mint egy rendőr főtörzsőrmester, vagy egy óvónő, tanár, éttermi konyhai kisegítő, ahogy a szakácsok sem keresnek ennyit (az adatok 8 órás munkaidőre vonatkoznak)… a sort bőven lehetne folytatni… Hányan keresik meg az átlagbért? Rendkívül érdekes eredményre jutunk, ha megvizsgáljuk a részletes adatokat. Hányan keresik meg hazánkban az átlagbért? A választ a Munkaügyi adattár adja meg: az országban dolgozóknak mindössze 34%-a! Ez a szám elképesztően alacsony! Ennyien nem képesek pl. a kisvállalkozásokat életben tartani! Arról nem is szólva, ha összevetjük az árakkal! A részletes táblázat így fest:
A táblázatra pillantva elképed az ember! Pláne, mikor Orbán kihirdeti, hogy Magyarország lassan már a világnál is jobban teljesít! A táblázat alapján kimutatható, hogy a munkával rendelkezők (már akinek még van) több mint 65%-ának jövedelme el sem éri a nettó 144 ezer forintot, azaz az átlagbért! A középrétegünket egy mindösszesen 18%-os sáv alkotja! Egy működő országban 40-50%-nak kéne lennie! És felettük helyezkednek el a már jól és nagyon jól keresők! A jövedelmek az utolsó sávban sokszor meghaladják a milliós, illetve több milliós összeget is! Egykulcsos adó - az Orbán-kabinet mit tett? Hát a felső réteg fizetését emelte nettóban az egykulcsos adóval!!! Miközben lent a 65% nyomorog, ő a saját és oligarchái milliós jövedelmét emeli! Ahelyett, hogy létrehozna végre egy nemzeti középréteget, ami képes lenne legalább Ausztria szintjére emelni országunkat! De hát szegény, nem ért hozzá… és fontosabb neki a saját és káderei BMV alapítványait duzzasztani!
Én tanultam, más miért nem tanult, hogy többet keressen? Miért adózzak én ezért többet? - Na, ezek azok a tipikus megnyilvánulások, amelyek az illető értelmi képességeit a nullával azonosítják! Ma a közgazdászok tudása egyet jelent az excel tábla használatával! Fogalmuk nincsen a hitelpénz-rendszerről, az üzleti tervről, a gazdasági körfolyamatokról és sorolhatnánk… A diplomásoknak mindössze 5%-át nem tudnánk pótolni sima érettségivel rendelkező emberekkel: ilyenek a mérnökök, orvosok, gazdasági informatikusok, jogászok és a valóban kőkemény statisztikai számításokat végző közgazdászok! A többi diplomás nem az iskolában tanultakból él, mert már vizsgák után sem tudnák felmondani a tételek 5%-át sem! Amit a 6 hónapos gyakorlati idő alatt a fejébe vertek, azokat a részfeladatokat végzi, általában egy jól felépített excel táblázatban molyolva egész nap, néha tovább molyolva a semmit nem érő meetingeken! És akkor jön a nagy kérdés: ha mindenki ugyanazt tanulná, hogy sokat keressen, ki tanítana meg másokat a "jól kereső" szakmákra? Ugyanis senki nem tanulna tanárnak (havi 110-ért)! Ki szüretelné le neked a paradicsomot, etetné az állatokat, vágná le és készítené el mindazt, amit megeszel? Ki menne rendőrnek, tűzoltónak, ápolónak, mentőtisztnek havi 90-110 ezerért? Kinek sírnál, amikor kirabolnak?
Sajnos ma a jól kereső diplomások (és vállalkozók) többségének annyi esze van, mint a falnak! Arrogánsok, agyatlanok és fogalmuk nincsen a gazdaságról! A kapitalizmus egy egymásra közvetlenül és közvetetten is ható társadalmat feltételez és igényel! Azért kell a többet keresőnek többet adóznia, mert nem az ő érdeme, hogy annyit kereshet, amennyit! Ezt a hitelpénz-rendszerben kizárólag mások kárára teheti meg! Magyarul: kifosztja a másikat, hogy neki több jusson! Az, hogy anno a hitelpénzrendszer kitalálóit nem börtönnel jutalmazták, hanem törvényesítették, más kérdés… Nem lehet rajta jelenleg változtatni! Később úgyis összedől magától… Viszont a társadalmi felelősség keretében a jobban keresőnek többet kell adóznia, ugyanis maga a rendszer érdeme, amit elért, nem pedig az övé! Aki nem hiszi el, vándoroljon ki Észak-Koreába, meglátjuk, ott mit ér a flancos diplomájával (vállalkozásával) az illető!!! Semmit! Ugyanis a rendszer ott nem engedi meg a túlzott jómódot, kivétel persze a politikai elit tagjait… Na ezért kell többet adóznia a jobban keresőnek! Mert nem az ő érdeme a nagyon jó kereset, hanem a rendszeré!
Csányi Sándornál (OTP elnök, Magyarország leggazdagabb embere) százszor okosabb embereket tudunk felmutatni! Abszolút nem az ő érdeme a milliárdos vagyon, hanem a Rothschild-féle hitelpénz-rendszeré, ami megengedte a részleges tartalékok módszerét, magyarul, hogy a bankok teremthessék a pénzt a semmiből egy jövőbeni (még nem létező) fedezetre, amelyben a keletkező kamatokra sosem képződik forrás! (Épp ezért fog önmagába roskadni idővel ez a rendszer, melynek jeleit már most láthatjuk: Ciprus, Görögország stb.) Arról nem is beszélve, mit kezd egy ember 50 milliárddal? Mi a fenének, miközben mások éheznek??? A világ vagyonának 80%-át a nép 20%-a birtokolja! Ennek semmi köze a tehetséghez, ez a törvényesített rablás!
Tanulság, ha jól kereső diplomás vagy és abszolút fogalmad nincsen erről a pénzügyi rendszerről, ne az arroganciádat emeld, hanem a befizetett adódat!
Csak mert a közvélemény-kutatási és a népszámlálási adatok szerint Magyarország lakosságából 5,5 millió vallotta magát kereszténynek, köztük a Fidesz is ezt hirdeti a bekebelezett KDNP-vel karöltve:
Biblia Márk 12, 41-44.
“És leülvén Jézus a templomperselynek átellenében, nézi vala, hogy a sokaság miként vet bele pénzt. Sok gazdag pedig sokat dob abba. És egy szegény özvegyasszony is odajövén, két fillért, azaz egy negyed pénzt dob bele. Akkor előszólítván tanítványait, monda nékik: Bizony mondom néktek, hogy ez a szegény özvegy asszony többet adott, mint a többi, akik a perselybe dobtak. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak, ő pedig az ő szegénységéből, amije csak volt, mindet beledobta, az ő egész vagyonát.”
Máté 6, 19-24. – Lukács 16,14-15.
“Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a Földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják;
Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok nem ássák. Mert ahol a kincsetek, ott van a ti szívetek is. (…) Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és Mammonnak.”

Többkulcsos adót alkalmazó EU-államok (2012-2013)

Ausztria
0% 0 – 11.000 €
36,5% 11.000 – 25.000 €
43,21% 25.000 – 60.000 €
50% >60.000 €
Németország
0%
 0 – 8.004 €
14% 8.005 – 13.469 €
23,97% 13.470 - 52881 €
42% 52.882 – 250.730 €
45% >250.731 €
Nagy-Britannia
0%
 9440 £
20% 9441 - 32010 £
40% 32.011 - 150000 £
50% >150000 £ (2013 április 6-tól levitték 45%-ra)
Hollandia
1,95%
 0 – 18.945 € (2013-tól 5,85%)
10,8% 18.946 – 33.863 €
42% 33.864 – 56.491 €
52% >56.492 €
Franciaország
0%
 0 – 5963 €
5.5% 5,964 – 11,896 €
14% 11,897 – 26,420 €
30% 26,421 – 70,830 €
41% >70,831 €
Milyen érdekes, hogy ezen államokban fel sem merült az egykulcsos adóra váltás, miközben láthatjuk: a legmagasabb adókulcs 50-52%! És mégsem háborog senki! Nem jönnek azzal, hogy miért nem tanul mindenki jó szakmát! Ezekben a kitömött, relatív "jóléti" államokban az egész adószerkezet teljesen más, mint nálunk! Ezért működik jobban(nem jól, csak jobban)! Az egymást váltók (Fidesz és MSZP) arra is képtelen volt 23 év alatt, hogy lemásolja, ha már olyan nagy kapitalisták! Mindig az ellenkezőjét tették annak, amit kellett volna! Ha véletlenül egy jó lépésük volt is, rögtön száz másikkal mondtak annak ellent!
És hogy mindenki tisztában legyen a dolgokkal: sem Ausztriában, sem Németországban nem gyűlöli senki a jobban keresőket! Nincs arról szó, hogy mindenkit vérig adóztassanak! Az egész adórendszer olyan, ami segíti az elviselhető, élhető élethez jutást – a társadalmat kiegyenlítve! Elég megnézni, évi 11 000 euróig nincsen SZJA! Ez havi 275 000 forintos bért jelent! Eddig nem adózik senki! Nem az a cél, hogy ne éljél normálisan! Ez csak Magyarországon cél, mert a politika nem ért a gazdasághoz, ezért a kisebb keresetűeket sanyargatja, a gazdagokat viszont támogatja, akik ezt meghálálva pénzt tesznek vissza a pártba! Ez egy világi körforgás része! Magyarországon is többkulcsos adó volt, miért nem működött? Mert Ausztriában a többkulcsos SZJA egészen más, mint nálunk volt! Ausztriában havi 275 ezerig nem adózol! (Látható, hogy a többi államban is az első kulcs 0% vagy a körüli, hogy a minimális jövedelmeket ne adóztassák!) Utána viszont azonnal magas adósávba esik a 275 ezren felüli jövedelmed! Nálunk Magyarországon a többkulcsos adó nem így nézett ki! Ez a nagy különbség többkulcsos adó és többkulcsos adó között! Ausztriában az egész adórendszer más, ezért működik! De nálunk a 23 éve stagnáló szerencsétlen politikai elit még lemásolni sem képes ezt az egyébként rendkívül egyszerűen megérthető rendszert! Arányosság, már ha kapitalista világban kell hogy éljünk most még egy darabig... És akik még mindig nekiállnak vitatni a többkulcsos adórendszer jogosultságát, azoknak nem árt az általános iskolai matekot feleleveníteni, ha már arányosságról beszélünk!
2013-as adózással:
150 000 forint bruttó jövedelemből (tanárok, rendőrök, tűzoltók, közterület-felügyelők, diplomás közalkalmazottak, mentőápolók stb.) nettóban kézhez kapsz 98-99 ezer forintot! (24 000 Ft ebből az SZJA). Az arányosság kedvéért, ebből az összegből is mindenkinek ki kell fizetni a rezsit, amit nem lehet megúszni, minimálisan 40 000 forint! Tehát az illető fizetésének 40%-a a rezsi! Enni is kell, számoljunk napi 1000 Ft-tal, ami havi 30 000 forint! Fizetésének a 30%-a megy el ennivalóra! Ezek mind az alapszükségletek csoportját képezik! 1 700 000 Ft bruttó jövedelemből (Vitézy Dávid, Orbán Viktor, Zsiga Marcell, Rogán Antal, Kövér László stb…) nettóban kézhez kapnak 1 110 000 forintot! Tételezzünk fel ebből egy sokkal jómódúbb költekezést, úszómedencével stb. A havi rezsiköltség mondjuk 120 000 forint! Fizetésüknek a 11%-a! Enni is kell, nyilván finomabb ételeket vásárolnak, drágábbakat, de napi szinten ők sem fognak 20 000 kalóriát megenni, tehát étkezésre elmegy 100 000 forint, és akkor már bélszínnel, kaviárral, pezsgővel kalkuláltunk! Ez fizetésüknek a 9%-a!
150 000 Ft bruttó fizetésből:
- rezsi: 40%
- étkezés: 30%
- SZJA: 16%
1 700 000 Ft bruttó fizetésből:
- rezsi: 11%
- étkezés: 9%
- SZJA: 16%
Jó lenne felébredni végre, a többkulcsos adó pontosan az arányosságot jelenti! Ugyanis ez egyenlíti ki az előbb említett aránytalanságot! Valamint azt az aránytalanságot, hogy a felsővezetőkre – ugyan szükség van -, ám távozásuk nem okozna sok esetben katasztrófát, ugyanis a társadalmi értékük a fizetésükkel ellentétes! Mi történne, ha egyik napról a másikra kirúgnánk a BKK vezért? Az ég adta világon semmi! Mi történne, ha egyik napról a másikra kirúgnánk az alsóbb szinten dolgozó rendőröket, ápolókat, orvosokat, mentőtiszteket, tanárokat, kukásokat? Az utca bűzlene, az emberek meghalnának, megbetegednének, nem értenének semmihez, és mindenki csak siránkozna, mikor kirabolják az utcán! Az alsó réteg társadalmi fontossága 1-10-es skálán 8-10-es, a felsővezetés fontossága 1-10-es skálán 1-3-as! (Bármennyire is szeretné elhitetni magáról egy felsővezető, mennyire fontos a munkája, valójában a társadalomra nézve nem az. Van a néhány kivétel, amit elsoroltam.) Mivel társadalmi fontosságuk eltörpül, a minimum, hogy magasabb adózással pótolják ezt vissza a társadalomnak! A fura, hogy ezt Ausztriában értik!
2010 esztendejében Magyarországon, a következőképpen módosították az adózást, bevezetve az egykulcsos adót is.
150 000 Ft bruttó bérből nettóban maradt a dolgozónál:
- 2010-ben: 107 ezer forint
- 2013-ban: 98-99 ezer forint
1 700 000 Ft bruttó bérből nettóban maradt a gazdag dolgozónál:
- 2010-ben: 800-900 ezer forint
- 2013-ban: 1 millió 110 ezer forint
Igen! Lehet örülni Orbánnak, ahol a gazdagok egyre jobban és jobban teljesítenek, miközben a szegényebbeket még inkább elszegényítik! Lehet örülni a 10%-os rezsicsökkentésnek, miközben látható, mennyivel keresel kevesebbet! És a gazdag mennyivel keres többet! Orbánék Barzília szintre hozzák az országot! A medián - szeretnék még egy gazdasági fogalmat elmagyarázni, ami pedig a medián átlagbér! A mediánt pont azért találták ki, hogy kimutatható legyen az adórendszer esetleges hamissága, a keresők kettészakadásának mértéke! A sima átlagbér ugyanis nem más, mint egy számtani átlag, ahol a gazdagok bére felhúzza a szegényebbekét, miközben azok vannak többen, akik rosszul keresnek, de ezáltal úgy tűnik, mintha milyen “jó ország” lennénk, ahol az átlagbért simán meg lehet keresni! Láthattad, a nemzetgazdaságban a dolgozók több mint 65 %-a nem keresi meg az átlagbért, azaz 2012-ben a nettó 144 000 forintot! Ausztria statisztikai hivatala nem is használja a sima átlagbért! Azonnal a mediánt közli: “im Mittel (Median) 1.732 Euro netto im Monat (inkl. anteiligem Urlaubs- und Weihnachtsgeld)”. Senkit nem szeretnék még jobban elkeseríteni, de Ausztriában minden dolgozónak jár 13. és 14. havi fizetés! Ezt ott nyaralási pénznek hívják, hiszen gyakorlatilag ebből az extra jövedelemből mennek nyaralni! A medián átlagbér a középen elhelyezkedőket mutatja meg! Más szóval a valóságot! Ebben az esetben ugyanis hiába emelik a gazdagok bérét, az NEM HÚZZA FEL a medián átlagbért! A medián átlagbérre NINCSEN hatással, ha egy réteg bérét felhúzzák! Azt a bért mutatja, amit egy normális iskolai végzettséggel ténylegesen meg lehet keresni!
A legdurvább következik: Magyarországon a KSH nem számít és nem közöl medián átlagbért! Hiszen a politika célja Magyarországon, hogy mindenkit átverjenek! A medián átlagbér MINDIG kisebb, mint a sima átlagbér! Gondolj bele, milyen lenne Orbánnak, ha nem hazudozhatná, mennyivel emelkedett a sima átlagbér, amit a 65% soha nem kereshet meg!

Mekkora a medián átlagbér? Mivel a KSH nem számít és nem is közöl mediánt, kikértem az adatot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügy Adattárától. Megdöbbentő! Ők sem hozzák nyilvánosságra ezt az adatot! Ki kell kérni! Hihetetlen ez az ország, komolyan mondom! Ausztriában a KSH azonnal a mediánt közli! Magyarországon a KSH-nak fogalma sincsen erről az adatról, a Munkaügyi Hivatal pedig rejtegeti a nagyközönség elől! De meg kell jegyeznem, rendesek voltak, azonnal megadták a kért adatot.

Sima átlagbér
- 2011 bruttó: 197 911 Ft
- 2011 nettó: 141 151 Ft
- 2012 bruttó: 208 636 Ft
- 2012 nettó: 144 040 Ft
Medián átlagbér
- 2011 bruttó: 157 589 Ft
- 2011 nettó: -
- 2012 bruttó: 168 000 Ft
- 2012 nettó: 110 000 Ft
Szemmel láthatóan éles a különbség a kettő között! Sajnos, mintha a médiában dolgozó újságírók soha életükben nem fogtak volna kezükbe gazdasági tankönyvet! Eszükbe nem jut írni a mediánról! Mire jó a sima átlagbér? Az ég adta világon semmire! Össze lehet hasonlítani az előző évivel, és annyi! Esetleg más régiókkal összevetni, de ekkor is mindig közölni kéne a medián összevetést is! A medián az a bér, amihez mérni lehet és kell az árakat! 2012-ben 110 000 forint, amihez hasonlítani kell a BKV bérlet árát: több mint 10 000 forint, a fizetés majd 10%-a! Egy felnőtt mozijegy 1 600 forint, a vidámparki belépő 5 000 forint stb. Lehet örülni ebben az országban Orbánnak, Gyurcsánynak, Mesterházynak, ezekkel nem előre, hanem hátra haladunk! Egy ország irányításához őszinteség, lelkiismeret és komplex látásmód szükséges! Mindez az osztrák politikusokban megvan! Nem csoda, ha a fiatalok harmada el akar vándorolni ebből az országból! Amikor ez bekövetkezik, akkor nézhet a sok tulok, aki folyamatosan erre a két semmirekellő pártra szavaz, hogy majd ki fogja eltartani az országot? Akkor majd lehet imádni a koporsóból tovább szüntelenül ezt a két pártot!
Várhegyi Kálmán-Dr. Madarasi Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése