2014. június 4., szerda

Leginkább a nyugat veszít a G8 felbomlásával

Laurent Fabius Franciaország külügyminisztere március 18-án nyilatkozta, hogy Moszkva politikája miatt zárják ki az orosz felet a G8 tagállamok közül. A kizárás szándékára mind Putyin elnök, mind Medvegyev miniszterelnök válaszolt. Putyin elnök egyértelműen kijelentette; nem érdekli, ha kizárják Oroszországot a G8 államok közül. A G8 államok Kína kivételével hanyatló országok, növekvő társadalmi és gazdasági feszültségekkel. Oroszország kizárása csak növeli ezeket a feszültségeket, nem csökkenti. Medvegyev pedig a témával kapcsolatban kifejtette, sokkal nagyobb szüksége van a nyugati országoknak Oroszországra, mint fordítva. Mindenféle szankció sokkal inkább sújtja a nyugati országokat, mint Oroszországot. Moszkvának rendkívül jó kapcsolatai vannak olyan magasan fejlett keleti országokkal, mint Kína, vagy éppen Dél-Korea. Utóbbi ország az energiahiánya miatt egyre jobb kapcsolatokat törekszik kialakítani Moszkvával, sokszor még a nyugat fenyegetései ellenére is. Dél-Korea az Irán elleni olaj korlátozást is megkerülte, hiába tiltakozott Washington.
A nyugati G8 tagállamok a júniusra tervezett, Szocsiban megrendezésre kerülő konferencia bojkottálását jelentették be még márciusban. Az is tény, hogy ugyanígy bojkottálták az Oroszországban megrendezett legutóbbi gazdasági fórumot is, ahol emiatt a nyugati cégek hatalmas üzletektől estek el sok milliárd dollár értékben, - ezeket a sok milliárdos üzleteket Kína kebelezte be.
Hídfő.net | Nagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági FórumonNagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, 2014. 05. 24.
Talán éppen a Szentpétervári Gazdasági Fórum tapasztalata mondatta az Európai Tanács elnökével, hogy Oroszország nem zárható ki a G8 államok közül, és mielőbb vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz. Ezzel már maga Herman van Rompuy is megváltoztatta a véleményét, mert egy hónappal ezelőtt még ő is a felfüggesztés mellett kardoskodott.
Mindezek a folyamatok egyre inkább arra utalnak, hogy a nyugati világ nem tud mit kezdeni az ukrajnai helyzettel. Ha kudarcot vallanak a kijevi bábkormánnyal, akkor olyan szintű tekintélyvesztés követezik be, amely harmadik vagy negyedik helyre sorolja vissza a nyugati hatalmakat. Ha győznek, akkor pedig elvesztik az egész orosz piacot, amivel többet veszítenek, mint egy összeomlott, romokban heverő Ukrajna megszerzésével. Talán az Európa Tanács elnökének szavai éppen azt tükrözik, hogy kezdenek erre ráébredni.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/leginkabb-nyugat-veszit-g8-felbomlasaval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése