2013. október 27., vasárnap

Itt az új kormányzati propaganda-eszköz: a családi adókedvezmény kalkulátor

A 2014-es kormányzati kampány legfontosabb eleme (természetesen a rezsidémon elleni harc után) a családi adókedvezmények további bővítése. Nem véletlen, hogy bár már júliusban ígéretet tett erre a kormányszóvivő, csak most, október végén lépik meg: hatásait épp a választások évében érzékelheti majd az, akit érint. Ennek örömére, új propaganda-eszköz került fel a kormányzati portálra: a családi adókedvezmény kalkulátor. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csak az tudja használni, akit pozitívan érintenek a változások.
kalkulátor.png
A gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége 2014. január elsejétől kiszélesedik. A módosítás következtében azok a szülők, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni, azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd. A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16%-áról annak 33%-ára (16% szja + 7% egészségbiztosítási + 10% nyugdíj-biztosítási járulék) növekszik. A kedvezmény kiterjesztése várhatóan 260-270 ezer háztartást érint majd. Ezzel a kísérőszöveggel került fel a kormany.hu – ra a kormányzati propaganda legújabb eszköze, a „családi adókedvezmény kalkulátor.” Létrehozásának indoka, hogy jövő év január elsejétől kibővítik a családi adókedvezmények körét. Hiába szajkózta ugyanis mindenki, hogy az egykulcsos adóval és az eddigi kedvezmények körével csak a legjobban keresők jártak jól, kormányzati oldalról makacs tagadás volt a válasz.
Most viszont még Giró-Szász András is beismerte, hogy a „kiskeresetűek adócsökkentése a családi adókedvezményt újabb 260 ezer családra terjeszti ki”, vagyis a gyermekeket nevelő családok teljes körére – eddig mintegy 600 ezer családot érintett, a jövőben viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra terjed ki a kedvezmény.
Azaz: eddig a kiskeresetűek nem tudtak élni a kedvezményekkel, erre januártól lesz lehetőségük. Ez eddig rendben is van, mindig nagy öröm, ha megpróbálnak helyrehozni valamit, amit elcsesztek. Azt is értjük, hogy miért kell a mérő a kormányzati portálra.
Az viszont több mint nevetséges, hogy a kalkulátor csak korlátozottan használható. Így például egy gyerekkel nem lehet számolni (eszerint a családnak nem csak az a kritériuma, hogy férfi és nő szövetsége blablabla, de minimum két gyerek kell hozzá) és 120 ezer forintnyi bruttó jövedelemnél magasabbat sem lehet rajta beállítani.
Ennek oka, hogy mindkét esetben az derülne ki: rosszabbul járnak azok, akiknek kevesebb, mint két gyermekük van és 120 ezer forint fölötti a jövedelmük (mindkét szülő!).
Jó kis propaganda-eszköz lehet tehát az új kalkulátor, csak aztán nehogy arra a sorsra jusson, mint az államadósság-nyomásmérő.
(egyenlito )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése