2013. október 27., vasárnap

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

Feltalálása óta hullámvölgyek és hegycsúcsok övezik a Bitcoin történetét, az elmúlt hetekben újra egy Mount Everestet hozott létre a digitális arany árfolyama. Mindenkori csúcsát megközelítve alig három hét alatt 230 dollárig ralizott a legkedveltebb virtuális pénz, a lufi azonban úgy tűnik megint kipukkant: jelenleg már csak 190 dollár körül jár a BTC jegyzése. A Silk Road FBI általi lerohanása újra a figyelem középpontjába helyezte a Bitcoint: a digitális arany új hívei repíthették egekbe az árfolyamot. A kínaiak is ráleltek a BTC-re, ami ugyancsak a buborék kialakulását segítette.


Mi történt a Bitcoinnal?

A virtuális készpénz a most látható buborék előtt legutóbb idén áprilisban futott csúcsra. Akkor az év eleji 13 dollár körüli árfolyamról 266 dollárig ralizott egyre gyorsuló ütemben, majd hirtelen 50 dollárig zuhant. Ezt követően is változékony maradt a szuperpénz árfolyama, de az áprilisihoz hasonló újabb csúcs felé október elején, a Silk Road bezárása után indult el újra a BTC-kurzus.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?


A hagyományos devizáknál (vagy az értékpapíroknál) megszokott fundamentális tényezők hiányában a Bitcoin árfolyamát rövid távon leginkább a virtuális pénzről szóló hírek, pletykák, a szabályozókkal vívott csata aktuális állása, egy-egy BTC-tőzsde bezárásavagy újranyitása, esetleg egy új Bitcoin-startup elindulása befolyásolja. Összességében a virtuális pénz iránti kereslet akkor fut fel látványosan, amikor a figyelem középpontjába kerül a nemzetközi médiában: részben ezúttal is ez állhat a rali hátterében.

Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, és már fizikai megjelenése is van. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

Az alapötlet Satoshi Nakamotótól származik, a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.


Október elején nagy port kavart, hogy az FBI több más hatósággal együtt lecsapott a Silk Road nevű online piactérre, ahol az anonimitást digitális környezetben is biztosító Bitcoint használták többek között drogokért, hackerszolgáltatásokért és illegális gyógyszerekért való fizetésre. Az FBI akkori (140 dolláros) árfolyamon 3,6 millió dollárnyi Bitcoint utalt át saját számlájára, így foglalták le a piszkos virtuális pénzt. A hírre először 140-ről 110-dollárig esett a BTC árfolyama, ezután azonban felfelé vette az irányt a szuperpénz. Az FBI BTC-számlája mára majdnem 5 millió dollárra hízott.

Átrendeződik a BTC-piac

A Bitcoinokat hagyományos devizákra váltó tőzsdék közül a legnagyobb az MT Gox japán tőzsde, a Bitcoin árfolyamát is az itt jegyzett kurzusával szokás azonosítani. Az MT Goxon lehet a legtöbb hagyományos devizára (USD, JPY, EUR, CAD, CHF, GBP stb.) váltani a virtuális pénzt, ez a tőzsde számít a BTC legfőbb nemzetközi börzéjének.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

A Bitcoin-forgalom adatait közlő Bitcoinity.org nevű oldal szerint az elmúlt fél évben ez a tőzsde bonyolította a forgalom több mint 60 százalékát, a második helyezett amerikai Bitstamp pedig egy nagy szakadékot követően 15 százalékos forgalom-részesedést tudhat magáénak. Az orosz Btce 10 százalék körüli stabil forgalom-részesedésével a harmadik legnagyobb BTC-tőzsdének számít. Az utóbbi hetekben azonban egy eddig kisebbnek számító szereplő, a kínai BTC China hihetetlenül gyors piachódításba kezdett, az elmúlt héten már a tőzsdei BTC-forgalom közel negyedét bonyolította, amivel a piacvezető MT Gox közelébe ért.

A kínaiak veszik, mint a cukrot

A BTC China vezérigazgatója, Bobby Lee szerint a most látott lufi a kínai BTC-kereslet hirtelen megugrása miatt fújódott - derül ki a WIred magazinnak adott interjúból. A Silk Road bezárása miatti felhajtás mellett szerinte Kínában az is segítette az árfolyamot, hogy sajtóértesülések szerint az ország legnagyobb keresőmotorja, a Baidu is elfogadja majd a Bitcoinokat. Emellett a kínai eBay-en, vagyis a Taobao.com-on is egyre több kereskedő fogadja el fizetéseknél a virtuális pénzt. "A kínaiak úgy tekintenek a Bitcoinra, mint egy kiváló digitális értékhordozóra, valamiféle digitális aranyra. Nagyon tetszik nekik ez a megtakarítási forma" - tette hozzá Lee.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

A kínai keresletben rejlő erőt mutatja, hogy a Bitcoin hálózatot működtető kliens szoftverek összesített letöltési számát tekintve az Egyesült Államokat Kína követi, majd sorrendben Nagy-Britannia, Németország és Oroszország következik. Magyarország egyébként az elmúlt egy év letöltései alapján világviszonylatban alacsonynak számító lakosságszáma ellenére viszonylag elöl, a 31. helyen áll. E tekintetben megelőzzük például Görögországot, Japánt és Törökországot is.

A befektetők hisznek benne

Ahogy legutóbbi cikkünkben is jeleztük, a Bitcoin-sztori nem ért véget, éppen csak elkezdődött. Olyan neves befektetési guruk hisznek a digitális arany jövőjében, mint például a Winklevoss fivérek, akik megalapították saját tőzsdén kereskedett Bitcoin alapjukat. Az előző negyedévben összesen 7 jelentősebb befektetést eszközöltek Amerikában kockázati tőke befektetők 12 millió dollár értékben, ami jóval magasabb összeg az időszakot megelőző negyedév 2 millió dolláros befektetéseihez képest.

A Bloomberg tudósítása szerint nemrégiben a Fortress Investment Group vezérigazgatója, Michael Novogratz is közölte, hogy a cégnél már elkezdték a Bitcoin beárazását, vagyis lehetséges befektetési célként tekintenek a virtuális pénzre. "Vegyél némi Bitcoint, hagyd pihenni néhány évet. Rengeteget kereshetsz rajta. Nekem csinos kis Bitcoin-pozícióm van. Elég nagy ahhoz, hogy mosolyogjak a duplázódása láttán" - fejtette ki a befektetési guru egy tegnap tartott konferencián
Fapipa 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése