2012. február 10., péntek

Modernizálják Oroszország nukleáris rakétapajzsát

Az orosz hadiipari komplexum operatív-taktikai és stratégiai rakétákat gyártó votkinszki üzeménéll (Udmurtföld) megkezdődött a nagyszabású felújítás és az új termelőegységek építése. Az új üzemeket a légvédelmi rendszereket gyártó Almaz-Antej konszern szereli.
A már épülő hőmegmunkáló üzemben korszerű berendezéseket egyebek között vákuum komplexumot szerelnek fel. Az új technológiák bevezetésével csökkentik a termelési ráfordításokat és stabil maradhat a rakéták ára. Oroszország nukleáris rakétapajzsának korszerűsítése alapján feltételezhető, hogy a stratégiai rendeltetésű rakétacsapatoknál az új komplexumok aránya 2016-ra eléri a 60 százalékot. Ezek a Topol-M és a Jarsz komplxumok. A vállalatnál gyártják az Iszkanderokat is, amelyek telepítése lehetséges válaszintézkedés az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elhelyezésére.
A vállalat termelési bázisát kibővítik annak érdekében, hogy a régi, kiszolgált rakétákat minél előbb újakra cseréljék fel – mondta Viktor Baranyec, a Komszomolszkaja Pravda napilap katonai szemleírója.
- Ha sikerül másfélszeresére növelni a termelést, minden szempontból nyerünk. Több új rakétánk lesz, amelyeket hadrendbe állíthatunk, miközben a régebbieket kivonjuk. A termelési kapacitások kibővítésével részint új munkahelyek teremhetők, részint ez a lehetőség a tervezőket, a mérnököket új technológiák kidolgozására ösztönzi. Ezzel aktívabbá válik Oroszország stratégiai nukleáris pajzsának megreformálása.
Az orosz hadiipari komplexum korszerűsítése jelenti a már meglevő vállalatok rekonstrukcióját éppúgy, mint új üzemek létesítését. Az Almaz-Antej konszern a közeli években két vállalatot hoz létre több mint egy milliárd dollár értékben.
Napjainkban az Almaz-Antej mintegy 60 vállalatot, tervezőirodát, intézetet és üzemet egyesít, és gyakorlatilag előállítja a légvédelem és a rakétavédelem valamennyi eszközét.
Az Orosz Hadiflotta fokozza erejét
2012-re elkészül az orosz haditengerészeti erő növelésének programja. Amint Dmitrij Rogozin, az orosz kormánynak a hadiipari komplexum témájában illetékes alelnöke elmondta, a kormány előkészíti a Flotta fejlesztésének 30 éves tervét.
Tíz év során 100 hajót kap a hadiflotta, egyebek között 35 korvettet és 14 fregattot. A szakértők szerint Oroszországnak jelenleg nincs elegendő vízfelszíni hajója. Az Északi Flottánál a „Nagy Péter” az egyedüli cirkáló, a többit javításra szorul. Ezen kívül van még néhány tengeralattjáró elleni hajó és vannak őrhajók. Ezért, amikor hajóosztag indul az Atlanti-óceánra vagy a Földközi-tengerre, a hajókat különböző flottáktól kell összegyűjteni.
Az orosz Haditengerészeti Flottának különféle hajókra van szükségük: stratégiai atommeghajtású víz alatti cirkálókra, több funkciós atom tengeralattjárókra, Dízel-meghajtású nem atom tengeralattjárókra. Ugyancsak szükségesek vízfelszíni atomcirkálók, amelyek óceánokat járhatnak, repülőgép-hordozók, fregattok és korvettek – mondja Viktor Litovkin, a Független katonai szemle felelős szerkesztője.
-Szükség van minderre, hogy védjük gazdasági érdekeinket a partok mentén, hogy küzdeni tudjunk a kalózokkal. Ez zászlónk demonstrálása a világóceánon. Oroszország tengeri nagyhatalom, így nem maradhat a parthoz kötve.
Az orosz Haditengerészeti Flotta újra felszerelésére a 2011-2020-as években 4,7 trillió rubelt (több mint 150 milliárd dollárt) költenek. A szakemberek meg vannak győződve, hogy a modernizált orosz flotta választ tud adni minden fenyegetésre és kihívásra.


Rogozin: "Folyamatos készültségben kell lennünk, hogy elkerülhessük a harmadik világháborút."


Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön Szibériában tett látogatása során a védelmi ipar frissítését sürgette. Utazása során több tudóssal, és diákokkal találkozott.
Kijavítani a szovjet hibákat
A nacionalista ex-NATO nagykövet kritizálta a Szovjetunió biztonsági stratégiáját, mondván hogy a Szovjetunió tévesen értelmezte a biztonsági fenyegetéseket, és hozzátette, hogy se a szovjet hadsereg, se a szovjet haditengerészeti flotta nem érte el a nemzetközi viszonyok átlagos színvonalát, nem felelt meg a korszak állította követelményeknek, nem volt kellően mozgékony, és összességében csak terhet jelentett a költségvetés számára.
"Az Egyesült Államokkal és a NATO-val kialakult fegyverkezési verseny során a szovjet vezetés helytelenül értékelte a külső és belső nemzetbiztonsági fenyegetések természetét" mondta a helyettes miniszterelnök az Orosz Tudományos Akadémia szibériai központjában összegyűlt hallgatóknak és tudósoknak.
Rogozin, aki 2011 decembere óta felelős az ország védelmi iparáért, elmondta, hogy az állam nem fordít kellő figyelmet a nem-katonai természetű védelemre, beleértve a diplomáciát, az információáramlást és a pszichológiai módszereket.
"Ennek eredményeként egy olyan hadsereg és egy olyan haditengerészet jött létre, melynek szervezete nem illeszkedik a modern elvárásokhoz a nemzetközi hadszíntéren és általánosságban a reakcióképesség terén" mondta Rogozin.
A Nyugattal szembeni ellentétről azt mondta, korábban a Szovjetunióban kialakult egy önálló technológiai pajzs, de a vasfüggöny leomlásával kiderült, hogy az ország számos területen elmarad a nyugati vetélytárssal szemben.
Rogozin azt mondta, Vlagyimir Putyin miniszterelnök emiatt választotta a repülőgépipart, a távközlési technológiát és a gyógyszeripart elsődleges színtérnek az ország gazdaságának fejlesztése szempontjából.
A miniszterelnök elmondása szerint bizonyos sürgős intézkedések nélkül Oroszország el fog maradni a rivális gyártókkal szemben az elektronikai alkatrészek, a precíziós fegyverek, lézerrendszerek, a hiperszonikus technológia terén és több más ágazatban.
Független vezetőség
Rogozin azt mondta a Novosibirsk Állami Egyetem hallgatóinak, hogy Oroszország Európa egyetlen állama, mely független vezetőséggel rendelkezik.
"Oroszország az egyetlen állam Európában, melynek vezetését nem közvetlenül az amerikaiak irányítják."
Felkészülni a lehetséges veszélyekre
Rogozin kijeletette, hogy Oroszország lakosságát meg kel háromszorozni - ötszáz millió főre - és az országban a lakosságnak öt fő geopolitikai központ körül egyenletesen kell eloszlania.
"Száznegyven millió még mindig kevés. A kiút abban rejlik, hogy ... több gyermek kell. A gyermekvállalási hajlandóság növelése nélkül nem áll majd rendelkezésre az az ötszáz milliós populáció, amelyre majd szükségünk lesz."
Kijelentette, hogy a közeljövőben minden eddiginél vonzóbbá kell tenni az orosz hadiipart a fiatalság számára magasabb bérekkel és az átlagosnál jóval kedvezőbb hitelezéssel.
"A béreknek 20%-al magasabbnak kell lennie a védelmi iparban, mint a civil gépiparban."
Rogozin azt mondta, a védelmi szektorban dolgozók magas bérezése kell biztosítsa, hogy Oroszország tökéletesen kiképzett és megfelelő mennyiségű hivatásos fegyveres erővel rendelkezzen.
"Folyamatos készültségben kell lennünk, hogy elkerülhessük a harmadik világháborút. Ha hagyjuk hogy gyámoltalan taknyos orrú pacifistává szelídítsenek, minket is hamar eltörölnek a Föld színéről."
Újítási alap a védelmi ipar számára
Az orosz kormány egy hét múlva dönt egy "innovációs alap" létrehozásáról, ami a védelmi ipar számára az eddigieknél jóval több forrást fog biztosítani.
"Ez már csak hetek kérdése" mondta, majd hozzátette, hogy ez már nem kérdés, az egyeztetéseken szinte már csak az alap elnevezését és külső kereteit beszélik át.
Rogozin elmondása szerint az alapot Dimitrij Medvegyev kezdeményezésére hozták létre, "ez tisztán elnöki projekt".
Az orosz kormány katonai ipari bizottsága hétfőn dönt a szükséges dokumentumok ügyében és az alap létrehozásáról a védelmi fejlesztési projektekért felelős vezetők elvárásainak megfelelően.
Atom-tengeralattjáró ügy
Oroszország nyomozóbizottsága kivizsgálja a Jekatyerinburg atom-tengeralattjárón történt tűzesetet. December 29-én a negyedik osztályú tengeralattjárón tűz ütött ki javítás közben a Murmanszk térségben lévő kikötőben. A legénység hét tagja sérült meg a tűz oltása közben. Radioaktív szivárgást nem észleltek.
Rogozin szabotázsra gyanakszik, és kihangsúlyozta: "Mi nem felejtünk, és a bűnösök súlyos árat fognak fizetni ezért".
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése