2012. július 19., csütörtök

Pécsen egyre több lesz a "Nagytestvér" szeméből

Orwell. Bizony az. 1984...
Sokszor emlegették ezt, de újra és újra elő kell venni. A szerencsétlen polgármesterek és önkormányzatok meg sietve rávágják: még több kamera kell.
A "Nagytestvér" figyel minket. Egyre ádázabbul, egyre pofátlanabbul. Így épülget a cionisták 1984-e. Egy erkölcstelen aljas, szemét világ, a vezetőktől az utolsó pribékig, akik hatalmukat csak így tudják látszólag biztosítani. Jelentgetők, besúgók mindenütt, kamerák hada. Ez a felszín. Meg a néphülyítés. Ez az, ami semmit nem old meg.
Csakhogy! Hiába az egyre több lámpa az utcákon! Hiába egyre több a kamera! A bűnözés folyamatosan növekszik. Évtizedek alatt csak nőtt. Egy évszázaddal ezelőtt nyitott ajtóknál lehetett aludni. Sok kapun még zár sem volt. Sem lámpa az utcákon, a kameráról meg azt sem tudták mi az. És nem loptak, nem törtek be. Mert volt erkölcs! Egy biztonságos élhető országhoz nem lámpák és figyelő kamerák kellenek, hanem erkölcs. Aki pedig erkölcstelen, azt rendkívül keményen meg kell büntetni. De ez a nyomorék vezetés nem tud erkölcsre tanítani. Sőt, saját alávalóságát tudja csak ráerőszakolni az emberekre. Szép vasalt öltönyök, csillogó estélyek, megtervezett arculatok. De belül rohad minden. Orwell írása pontosan erről szól, hogy minél több a kamera, minél több a megfigyelő, annál rohadtabb az egész rendszer. Ez így igaz is. Mikor Orwell ezt megírta, nem náci, vagy nyilas, jobb vagy baloldali társadalomról írt, hanem az aljas társadalomról.
Ezzel a fennálló, belülről elrothadt vezetéssel soha nem is lesz élhető egy társadalom. Csak atomizált, kiszolgáltatott és megfigyelt. Egy élhetetlen gyalázat. Most is az. De szépen lassan szétrohadt az egész nyomorék rendszerük. Recseg ropog, és hatalmas csinnadrattával fog összenyekleni. Mert minden egyes tagja, és minden képviselője - hazudja magát jobboldalinak ,vagy liberálisnak -, semmi egyéb, mint egy köpönyegforgató erkölcsi hulladék. Tehát ez a hulladék rémuralma az emberek felett. Ezért kellenek a kamerák, és ezért kellenek a besúgók. Emlékeztek a versre? A patkánynak minden patkány! A társadalma is.
Ezért nem lehet alkudozni, ezért kell harcolni, mert ha nem küzdesz ellene, te is patkánnyá változol!
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése