2013. február 11., hétfő

Az önkéntes munkát erősítik Ausztriában

„Az önkéntesség megmozgat” – elnevezéssel hoztak létre Ausztriában a fiatalok önkéntes munkáját koordináló egyesületet. A szervezet feladata lesz az önkéntes munka, a külföldi civil szolgálat szervezése. Az egyesület a szalézi rend projektjeihez kapcsolódik.
A jövőben „Az önkéntesség megmozgat” egyesület szervezi az ifjúsági önkéntes munkát Ausztriában. Az egyesület alapítása bejelentésekor ünnepelték 18 fiatal önkéntesi indulását. Hat hónapos felkészüléssel vágnak bele a munkába Indiában, a Fülöp-szigeteken, Etiópiában, Lesothóban, Ghánában, Malawiban, Kongóban, Ecuadorban és Mexikóban. A fiatalok elsősorban gyerekkel foglalkoznak majd önkéntesként. Utcagyerekeket felkaroló projektekbe kapcsolódnak be, ifjúsági központokba, iskolákba, szakmunkás műhelyekbe, gyermekotthonokba kerülnek. A projektek gazdája minden esetben a szalézi rend.
Az önkéntes munkát eddig a „Jugend Eine Welt” szervezet fogta össze. Projektjeikben 1997-től kezdődően 420 önkéntes vállalt munkát. Cornelia Matejka, a most létrehozott egyesület elnöke azt reméli, az önálló lét elősegíti majd a nagyobb hatékonyságot. A hangsúlyt az önkéntesség még jobb felkészítésére és kíséretére szeretnék helyezni.
Kathpress/Magyar Kurír


Ausztria: Egyházi „állásbörze” érettségizőknek

 

Az osztrák egyházmegyék „TheoNapok” elnevezéssel egyházi állásbörzére hívják az érettségi előtt álló fiatalokat. Milyen pályákat kínál az egyház, hogyan válasszunk pályát, hogyan találhatjuk meg saját utunkat – ebben kíván segíteni a program.
A TheoNapok  célja, hogy bemutassa az érettségizőknek az egyház kínálta pályákat. Küng püspök arról számolt be, hogy a rendezvénnyel segíteni kívánnak a pályaválasztásban a fiataloknak. A program az egyházmegyék közös szervezése.
Előadások, információs kiadványok, tanácsadás, az egyház „prominensei” mutatják be, milyen álláslehetőségeket ad a teológia és az egyházi élet. A cél, hogy a fiatalok előtt feltáruljon a kínálat sokszínűsége. Elsőként Sankt Pöltenben nyitott az állásbörze, ahol Küng püspök szólt a résztvevő 120 fiatalhoz.
A kínálatban szerepel a Karitász, a pasztoráció, a kommunikáció, a hitoktatás, fejlesztőpedagógia, teológiai kutatás és az egyházi – papi szerzetesi hivatás. A különböző területeken végzendő feladatkörök megismertetésére 11 workshopot indítottak.
Híres egyázi személyiségek, így Klaus Küng püspök, Anton Leichtfried, Franziska Bruckner tartományfőnök arról beszéltek, hogyan döntöttek hivatásuk mellett.  Míg a vállalatok az elvárások felsorakoztatásával döntési fesztültséget alakítanak ki a fiatalokban, addig a TheoNapok szervezői fordítva jártak el – mondta Sepp Winklmayr, a Lelkipásztori Szolgálat igazgatója. A „Move your talents" mottó is kifejezi a rendezvény célját. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy a fiatalok elgondolkodjanak, milyen tehetségek, képességek élnek bennük. Megmutatják, mennyire nem lehet egyedülálló szempont, hogy valaki leendő szakmája révén gazdag akar lenni, sok pénzt akar keresni, sokkal fontosabb, hogy életében valami értelmeset csináljon.
A szociális munka tálcán kínálja az értelmes feladatot – erről Friedrich Schuhböck, a helyi Karitász igazgatja beszélt. Gondoljatok bele, milyen annak a munkának a minősége, ahol állandóan a másik ember méltóságát kell szem előtt tartani – mondta a diákoknak. 
Sankt Pöltent Feldkirch Egyházmegye követte, ahol 600 diák vett részt a TheoNapon. Itt fiatal önkéntesek is bekapcsolódtak a tájékoztatásba, Mexikóban és Burundiban szerzett tapasztalataikról számoltak be. A következő héten további hat egyházmegye rendezi meg a maga TheoNapját. Mindenütt kínálnak valami különlegességet. Ateizmus és kapitalizmus, mint valláspótlék címmel lesz előadás Innsbruckban, és Scheuer püspök SMS-ben is válaszol a fiatalok kérdéseire. Gurk Egyházmegye arra helyezte a hangsúlyt, hogy megmutassák, a hit és a tudomány összetartozik. Salzburgban azzal foglalkoznak, milyen módon van jelen a vallás a médiában. A beszélgetésekben a hangsúlyt a döntési folyamat megtanítására helyezik. Grazban „Utazás az életen át” címmel etika és sport, a női szerepek kérdéseivel foglalkoznak.
A TheNapok különleges esemény Bécsben, amelyet a Pedagógiai Főiskolán tartanak meg, ahová elígérkezett Christoph Schönborn bíboros, Stephan Turnovsky ifjúsági püspök, Franz Scharl segédpüspök, és egyetemek, főiskolák, szerzetesrendek számos vezető személyisége is. Az utolsó állomás Linz lesz, ahol a már említett területek mellett az egyházzene és a börtönpasztoráció is megjelenik.

Kathpress/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése