2014. március 27., csütörtök

Oroszország felé fordulna a Velencei Köztársaság

A közelmúltban lezárult Olaszországban a Veneto tartomány függetlenségéről tartott internetes népszavazás, amin mintegy 2 millió venetoi lakos vett részt. A referendumon a lakosság több mint 90%-a szavazott a tartomány elszakadására. A függetlenségi mozgalom vezetője, Busato Gianluca interjút adott az Oroszország Hangjának, amiben kifejtette a társadalmi mozgalom további terveit.
Eredményhirdetés és népünnepély Trevisóban
Elmondta, hogy Trevisóban, az eredmények kihirdetésekor nem csak a független Velencei Köztársaság zászlaját, hanem az orosz zászlót is kitűzték, valamint orosz plakátok is megjelentek. Mindez okkal történt, hiszen a független Velencei Köztársaság amellett, hogy egyelőre az Európai Unió tagja marad, kiterjedt kapcsolatokat építene ki Oroszországgal.
Busato Gianluca elmondta, ezt a népszavazást a Krím elszakadási törekvése ihlette, és ezzel megkezdődött Európa térképén a határok újrarajzolása. Skócia, Flandria, Katalónia elszakadási törekvéseit csak fokozták a Krímben történtek, ahogy Veneto lakossága sem elégszik meg autonómiával, hanem célul tűzték ki a Rómától elszakadást.
Venetoban megtörténtek az első lépések az elszakadási műveletre, létrejött egy tíz jelöltből álló tanács, ami a Velencei Köztársaság első hatalmi szerve lenne és a lakosság többségének támogatását élvezi. Gianluca elmondása szerint mindez már elég ahhoz, hogy politikai szinten elismertessék a Velencei Köztársaságot független államként. Annál is inkább, mivel a tanács a magas támogatottság mellett maga mögött tudhatja a térség üzletembereit is. Az ő nagyvállalataik az elszakadást követően azonnal a független államnak adóznának, emellett széleskörű üzleti kapcsolatok kiépítésére törekszenek Oroszországgal.
Ezzel Moszkva felé fordul az olasz gazdaság gerincét adó, leggazdagabb tartomány. Az olasz gazdaság pedig egyike az Európai Unió legnagyobb gazdaságainak, így érthető, hogy a nyugati média nem fújja nagy dobra a történteket.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/oroszorszag-fele-fordulna-velencei-koztarsasag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése