2014. március 27., csütörtök

Flotta nélkül maradhat az ukrán haditengerészet

Év végéig a Krímben állomásozó hadihajók és tengeralattjárók közül több mint 30 csatlakozhat az orosz fekete-tengeri flottához, a szükséges ellenőrzések lefolytatását követően. Az ukrán flottához tartozó hajók ellenőrzésen és felújításon esnek át, a Krímhez csatlakozó mintegy 50 hajó közül pedig többet leselejteznek, melyek nem felelnek meg az orosz flotta mai követelményeinek.
Orosz zászló a krími ukrán flotta egy hajóján
A folyamat év végéig tart, addig a hajókat egyesével ellenőrzik a fekete-tengeri flotta kikötőiben. Decemberre a korábbi ukrán flotta túlnyomó része az orosz fekete-tengeri flottához fog tartozni, Ukrajna gyakorlatilag haditengerészet nélkül marad. A hajók többsége harcra kész állapotban van, emiatt az ellenőrzések főként nem technikai, hanem biztonsági jellegűek. Több aknaszedő hajó és rakétacirkáló azonban különösen rossz állapotban volt, ezekre az orosz flottában már leselejtezés vár.
A flotta nagy része már a krími függetlenségi nyilatkozat kiadását követően felhúzta az orosz zászlót, és a személyi állomány többsége jelezte, hogy továbbra is ellátná a szolgálatot az orosz flotta kötelékében. Ezen felül a Krímben tartózkodó mintegy 18 ezer ukrán katonának alig tizede döntött a távozás mellett, így az ukrán hadsereg egy része is az orosz fegyveres erőkbe integrálódik. Hétfőre a Krímben állomásozó összes katonai egység Oroszország ellenőrzése alatt állt.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/flotta-nelkul-maradhat-az-ukran-haditengereszet




Orosz zászló lobog minden krími laktanya felett

Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót – jelentette be március 26-án, szerdán Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

A krími kormány közben arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben kívánja folytatni a katonai szolgálatot. Geraszimov szerint azok az ukrán katonák, akik az ukrán hadseregben akarnak maradni, arra várnak, hogy szervezetten, családjaikkal együtt vonattal elhagyják a Krím félszigetet. A hadseregtábornok szerint ezek a katonák leadták fegyvereiket, és nincsenek a laktanyáik területén.

A Szevasztopolban felállított ideiglenes regisztrációs irodában 1500 ukrán katona vetette magát nyilvántartásba és vár arra, hogy elhagyhassa a Krím félszigetet. Az orosz hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a kijevi és a moszkvai védelmi minisztérium megállapodott az ukrán katonáknak és családtagjaiknak a Krím félszigetről való elutaztatásról. Ehhez az Oroszországhoz március 18-án csatlakozott terület hatóságai Szevasztopolban 8, Szimferopolban, Jevpatorijában és Feodoszijában 2-2 és Kercsen 1 személyszállító vagont bocsátanak a hadsereg rendelkezésére.
Valerij Geraszimov szavai szerint azt követően, hogy az ukrán katonák átlépik a határt (amelynek a létezését a kijevi cionfasiszta horda és nyugati felbérlőik természetesen nem ismerik el) az ukrajnai Herszon megye Novoolekszijivka településének laktanyájában kell gyülekezniük, s onnan irányítják majd őket új állomáshelyükre.
Igor Tenyuh, a kijevi parlamentben kedden leváltott ideiglenes ukrán védelmi miniszter aznap jelentette be a megállapodást Oroszországgal, amely szerint a Krím félszigeten állomásozó ukrán katonák fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a területet. Azt mondta, hogy készen áll a terv a katonák, a haditechnikai eszközök és a hadihajók kivonásáról.


A volt miniszter úgy vélekedett, hogy így sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet „magját”, amely hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez. Március 20-a óta ugyanakkor az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavutics ukrán hadihajót, továbbá a Vinnyicja, Ternopil, Luck és Hmelnickijnevű korvetteket. Hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót és a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajót. Az orosz egységek kedden a Cserkaszi aknaszedőt is megrohamozták és el is foglalták.
(B-R)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése