2013. december 19., csütörtök

Megint bohócot csinál magából a magyar külügy - izraeli gázt veszünk

A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétvégén két napos tel aviv-i "látogatáson" (számadáson) vett részt, majd egy megdöbbentően provokatív interjút adott a Jerusalem Postnak. 
Ebből kiderül, hogy szerinte Magyarország az izraeli földgázexport közép-európai elosztó központja lehetne. Szíjjártó szerint erre azért van szükség, mert hazánkba az import földgáz 90%-a orosz forrásból érkezik, és az EU elvárásainak megfelelően ennek csökkentésére törekszünk.
Így a Fidesz többszörös önellentmondásba került. Ellenzékből az Európai Unió által erőltetett Nabucco projekt mellett kampányoltak, amihez a NATO által lerohant közel-keleti országokból biztosították volna a földgázt. Csakhogy a NATO szíriai partraszállásának útjába állt egy összevont orosz földközi- és fekete-tengeri flotta, így a Nabucco projekt gáz nélkül maradt. Egy gáz nélküli gázvezeték-projekt támogatásával pedig bármilyen kormány nevetségessé tenné magát, így a Fidesz végül átpártolt a Déli Áramlat mellé.
Alig egy héttel ezelőtt a pártelnök holdudvarához tartozó szűk kör bevonásával aláírták a Gazprommal a megállapodást a Déli Áramlat projekt megkezdéséről. Válaszul a külügy képviselete Tel Avivba szaladt, hogy biztosítsa Magyarország "elsőszámú befektetőit", mi továbbra is tartjuk magunkat az izraeli földgáz megvételéhez.
Ebben a korábbi izraeli-magyar kormányközi megállapodásban pedig szintén van egy csavar: az Izrael által feltárt gázmezők éppenséggel nem Izrael határain belül találhatók, hanem olyan tenger alatti források kitermelésére kötöttek előre megállapodást, ami egyelőre nem tartozik Izrael területéhez. A megállapodás tárgya a szír felségvizek alatt van, amiről a cionista kormány úgy gondolta, hogy a közeljövőben egy amerikai-izraeli hadjárat keretén belül Izraelhez lesz csatolva. Ez a művelet ugyanúgy elmaradt, ahogy a Nabucco projekt is gáz nélkül maradt. A felsorakozó orosz flottával szemben nem indult meg a NATO beavatkozás, így nincs se Nabucco, se nagy izraeli gázüzlet.
Ennek ellenére a magyar külügy megjelenik Tel Avivban, és biztosítja a cionista kormányt, hogy felvásároljuk az új földgázlelőhelyekről kitermelendő földgázt? Mindezt azért, hogy csökkentsük egy olyan országtól való energetikai függőségünket, aminek a flottája jelenleg is az Izrael által kitermelni szándékozott gázmezők felett tartózkodik?
Joggal mondhatjuk, hogy a magyar külpolitika módszeresen bohócot csinál magából. Az eset kapcsán csak az a kérdés: ennyire nem mernek ellent mondani az izraeli "befektetők" exportajánlatainak, vagy a Fideszen belül megszilárdult a törésvonal, és a belügy már az orosz érdekszféra felé húzna, a külügyi képviselethez köthető csoportok pedig tovább kapálóznak az európai integráció és az izraeli üzletek mellett.
Gazdasági és szociális alapon világos a helyzet, így nem lehet semmiféle ellentmondás. A magyar kormánynak mindenkor a magyar ember érdekét kell képviselnie. Mivel a földgáz-üzlet havonta számlák formájában érinti a magyar "fogyasztók" pénztárcáját, a magyar kormánynak olyan forrásból kell importálnia a gázt, ami a lehető legolcsóbb lesz a "fogyasztók" számára. Nem a világ másik feléről, háborús övezeteken keresztül húzódó szállítási útvonallal, hanem a lehető legközelebbi forrásból, stabil ellátást biztosítva. Erre egyetlen lehetőség van, és ez az orosz export.
A magyar kormánynak nem az orosz gázbehozatal csökkentésére kell törekednie, hanem arra, hogy mielőtt az orosz import gáz az emberekhez eljut, a lehető legkevesebb adóterhet tegye rá. A demokrata kormány esetében azt is hozzá kell tennünk: lehetőleg ne budai villákat, luxusautókat, yachtokat vegyen belőle. Az államközi energetikai megállapodásoknak nem az az értelme, hogy a kormány minél több pénzt tudjon zsebre vágni. Hanem hogy az emberek megélhetése olcsóbb, könnyebb legyen, - hogy kialakulhasson az  általános létbiztonság.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése