2013. december 19., csütörtök

Le Monde: európai védelem kell a jogállam szétesése ellen

Magyar diszfunkció
Az Európát sújtó válság tényleges megoldására 11 német közgazdász, jogász és politológus tanulmányban sürgeti, hogy mélyítsék el az integrációt, beleértve főleg az igazi európai gazdasági kormányzás megteremtését – írja a Le Monde.
Ehhez szorosabb összefogást javasolnak a tagállamoknak négy fő elv alapján. Ezek közül a harmadik kimondja, hogy az EU jogközösség. A tagállamok számára kell a bizonyosság, hogy az összes kormányt legitim módon választották meg, hogy a törvények összhangban vannak az alkotmánnyal, és hogy a polgárok szabadok és egyenlőek a jog alapján.

A felvétel során minden új tag számára előfeltétel, hogy fenntartsák a közös normákat. Csakhogy Európának jelenleg nincsenek hatékony és hiteles eszközei, hogy betartassa ezt a kötelezettséget. Magyarország rá a bizonyíték.

Ha nagyobb gazdasági válság következik be, a társadalmak hajlamosak radikalizálódni és veszélybe kerülhet a demokratikus berendezkedés. Ezért döntő, hogy az euróövezet olyan szankciós mechanizmust alakítson ki, amely szavatolja tagországok közti demokratikus bizalmat, tehát hogy mindegyik tudja: van védelem a jogállam szétesése ellen. Még általánosabban megközelítve a kérdést: az unió mint jogközösség alapvető módon függ attól, hogy ténylegesen tiszteletben tartsák a jogot a tagállamokban. Amikor a törvényhozó, a végrehajtó hatalom, illetve az igazságszolgáltatás oly mértékben funkcióját veszti, hogy már senki sem él vele, az alapjaiban fenyegeti a közösséget.

Bizonyos, válságban lévő országok példája/diszfunkciója tanúsítja, hogy valós ez a veszély. Épp ezért egyértelműen elsőbbséget kell élveznie az igazi jogállamiság előmozdításának, ami lehetővé teszi az európai jog hatalmának megszilárdítását.
168 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése