Az
első meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még
néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a
májusi meggyet. Az elültetett fa hamar kezd teremni és ha csak a fagy
el nem viszi, hamarosan bő termést aratunk. A meggy érési idénye
eltarthat hónapokig, ha több mint egy fajta van a kertben. Aztán marad
a mélyhűtés, vagy a befőtt és a szörp készítés, aminek az eredménye
hogy télen is kitűnő gyógyszerhez jutunk a megfázás ellen. Az
Árpád-kori települések feltárásánál is már megtalálható volt a meggy
egyfajta dzsemesített tárolási formája kutatási beszámolók szerint.
Az egész Kárpát-medencében fellelhető, harcosaink a nyári tikkasztó
gyakorlatai alatt nyálképző, frissítő, vérpezsdítő hatása miatt bátran
fogyaszthatják, ha rálelnek egy-egy meggyfára a rengetegben.
Tápanyagértéke:
Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik
leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat,
valamint vértisztító hatása van.
Gyógyhatása:
A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre
és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat
továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben,
ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az
idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására,
különösen meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség az
öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken.
A hiányt szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A
szintetikus gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát
okoz. Csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák,
memória zavar, trombózis, depresszió, stb. Ezért ha csak lehet
természetes úton próbálunk hozzájutni a esztrogenhez, amelyeket a
növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a
szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.
Emésztést serkentő - A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk.
Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden
rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek
mozgására. A nagymennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő
és a fehérje feldolgozását, felszívódását. A meggy elsősorban a gyomor
munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának
felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszünteti a
meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha
rostja pedig segít a massza eltávolításában. A szív működésének
serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és
magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom
megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A véredény
problémát az erekben való idegen anyag lerakódása és az erek
megvastagodása a rugalmasság elvesztése jelenti. Minél több a
lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál kevesebb
kapilláris erecskénk működőképes. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben a
meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást
vált ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja. Ha
kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér
körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske
előtt nyílik meg ismét az út. A vese az, amelynek vékony finom erecskéi
először dugulnak el. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a
vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a
szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel. Ha nincs meg az
elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony
vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a
vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de
ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas
és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális
határt.
Szájbetegségek, laza fogak a C vitamin hiányára utalnak. Ez nem jelenti
azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C vitamint, azért lazulnak ki a
fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag nem szívódik úgy fel,
ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint
a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a
száj betegségeit meggyógyítsa. A légzési problémák megoldásában is
sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz. Az A
vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az
immun-rendszer munkáját is.
A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a túlfogyasztás
okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok keletkeznek, és
nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol
nyomást. A megy lé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb
bekövetkezik a megkönnyebbülés. A meggy lé az egyik legjobb szer a
meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a
betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A
rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és
egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a
gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk,
de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében
fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az
immun rendszerünk működését segíti elő. A legjobb antioxidans - a
meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint biofklavon.
Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabadgyököknek, de ha
beveszünk egy kiskanál búzacsira olajat, még jobban megerősítjük
testünk védelmi csapatát.
Tóth János - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése