2014. június 21., szombat

Elkészült a tömegoszlató drón

Paprikasprayvel, vakító fényekkel és paintball-lövedékkel is támad a készenléti rendőrök gépi utódja.
Skunk, vagyis bűzös borz nevű drón a Desert Wolf nevű amerikai cég fejlesztése, amelyet egy londoni IFSEC biztonságtechnikai expón mutattak be először.
12_s_www.kepfeltoltes.hu_
A Desert Wolf tömegoszlató drónja Forrás: Desert Wolf
A nemzetközi rendvédelmi szervek számára rendelhető oktokopter 45 kilogrammnyi tömeget tud szállítani, és igény szerint felszerelhető különböző – élet kioltására nem alkalmas- fegyverzettel. A robotrepülőből huszonöt darabot már megrendeltek a cégtől. A BBC szerint többek közt biztonsági cégek, dél-afrikai bányatársaságok és hatóságok is vannak a megrendelők között, ami már most kiváltotta a BBC által megkérdezett brit szakszervezeti vezető ellenérzéseit.
A drón több különböző tömegoszlató eszközzel is fel van szerelve: kevésbé kritikus helyzetben csak stroboszkópot és vakító fényű lézert használ, illetve a távolban tartózkodó pilótája hangszórón keresztül is tud beszélni a tömeghez, amelyet a beépített mikrofonon keresztül hall is.
A robotrepülő éjszakai használatot biztosító hőkamerával és hagyományos kamerával is rendelkezik, ls repülésének minden egyes mozzanatát rögzíti. Gyártója szerint pedig egyetlen operátor is elegendő több, rajban repülő Skunkot is tud irányítani. A drónpilóta tevékenységét a rendszer ugyancsak rögzíti, hogy utólag ellenőrizhető legyen az oszlatás folyamatának helyessége.
Keményebb helyzetekre is felkészítették a drónt, az aljához kapcsolt négy darab fegyverből a paintballokhoz hasonló festéklövedékeket vagy a paprikaspray-khez hasonló, szemet irritáló töltetű lövedéket tud kilőni, méghozzá másodpercenként húsz darabot az előzetesen betárazott négyezerből.

drón
A tömegoszlató drón 3D látványterve Forrás: Desert Wolf
drónból Mozzy néven egy vadállatok befogására specializált változat is létezik, amely altatólövedékeket tud kilőni. Mivel a drón felülről közelít, és aránylag halk, kevésbé riasztja meg az állatokat, mint ha a földön közelítik meg őket.

Rejtélyek Szigete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése