2014. június 20., péntek

Mit keresnek az amerikaiak Kelet-Európában?

Néhány nappal ezelőtt a NATO főtitkára, Anders fogh Rasmussen felháborodva jelentette be, hogy a szövetség több ezer orosz katonát látott Oroszországban, a határhoz közel. Az ukrán-orosz határ mentén van folyamatban jelentős csapatmozgás, ami a NATO vezérkarában hisztérikus reakciót váltott ki. Nagyon hamar kiderült, a nyugatiak szerint Oroszországnak nincsen joga saját csapatait a saját határán belül bárhol állomásoztatni.
Eközben több tízezer amerikai katona van jelen különböző kelet-európai országokban. Nem az Amerikai Egyesült Államok saját határain belül, hanem Kelet-Európában, ráadásul az orosz határok mentén. Annak érzékeltetésére kell ezt megállapítanunk, hogy a diplomácia mennyire eltávolodott a valóságtól. Távolabb van tőle mint eddig bármikor. A nyugati propagandagépezet szerint Oroszország támadni készül, mert csapatokat állomásoztat a saját határain belül, ráadásul a határ mentén. Mit lehet erre mondani? Ha nem lennének ott azok az orosz katonák, már a NATO fúrná az olajat ugyanott.
A NATO az utóbbi fél évben minden eddiginél nagyobb haderő-összpontosítást kezdett meg Kelet-Európában. Eltávolítottak egy legitim kormányt a térségben, és hadgyakorlatokat kezdtek a térség összes államában, a lefejezett országot pedig következetesen megszállták az amerikai magán katonai vállalatok. Ezeket a "hadgyakorlatokat" egy olyan ország vezényeli le, aminek nemhogy a térségben, de Európában sincs semmi keresnivalója. Mit keres Amerika Kelet-Európában? Mit keres az amerikai hadsereg Kelet-Európában? Mit keres az amerikai hadsereg az orosz határok mentén?
Képzeljünk el egy fordított helyzetet. Az orosz hadsereg hadgyakorlatot tartana Mexikóban, közvetlen az USA határai mentén. Az orosz haditengerészet felvonulna a Mexikói-öbölben. Több tízezer orosz katona állomásozna közvetlen az amerikai határon. A belorusz légierő eközben vadászgépeket helyezne át Kanadába, és azzal érvelne, hogy ezt amiatt teszi, mert Amerika támadni készül. Körülbelül ennyi realitása van a NATO szervezkedésének és a nyugati propaganda háborús retorikájának.
Vegyük észre, hogy itt egyetlen alapvető jogot vonnak kétségbe a nyugati országok: azt juttatták kifejezésre, hogy senkinek nincsen joga megvédeni a saját országát, ha ők egyszer ott kőolajat akarnak kitermelni. Fel vannak háborodva, hogy orosz katona van az orosz határon, és védi az országot a gyülekező dögkeselyűktől.
Tehát újra a lényeges kérdés: mit keres az amerikai hadsereg nem az amerikai határ mentén, hanem a Föld túlsó felén, Kelet-Európában?

http://www.hidfo.net/2014/06/20/mit-keresnek-az-amerikaiak-kelet-europaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése