2014. június 20., péntek

Zeman: Csehország nem támogatja a szankciókat

Milos Zeman, cseh államfő kifejtette, hogy nincs semmi ok Oroszország ellen szankciókat bevezetni, emellett Moszkva "elszigetelése" is szükségtelen lépés. Az államfő szerint az Európai Uniónak ehelyett fokoznia kell a Moszkvával folytatott együttműködést, hogy újra kölcsönös bizalom alakulhasson ki.
Ez egy igen éles retorikai fordulat a cseh külpolitika részéről. Alig néhány hete Zeman még arról beszélt, hogy fel kell készülni a katonai konfrontációra Oroszországgal. Az államfő akkor még olyan nyilatkozatokat adott, miszerint a NATO-nak nagyon keményen kell reagálnia Oroszország minden lépésére, valamint annak szükségességéről beszélt, hogy a NATO csapatokat be kell küldeni Ukrajnába. Zeman akkor szó szerint arról beszélt, hogy a NATO tagállamainak fel kell készülnie a katonai konfrontációra Oroszországgal.
Hídfő.net | Zeman
Mi ez az éles fordulat, miért akar újra megértést, kölcsönös bizalmat a cseh államfő? Bizonyára megérkezett az asztalára néhány felmérés, ami világosan mutatja, hogy a lakosság többsége elítél mindenfajta NATO beavatkozást. Esetleg azzal szembesült, hogy kampánypénzek nélkül fog maradni, mert a szankciókkal azoknak a profitját csökkentené, akik az ő előmenetelét is támogatták.
Zeman kardcsörtetése és meghunyászkodása egy kategóriába tehető Orbán Viktor 2008-as felszólalásaival, amikor a fülkeforradalom vezetője a grúz háború idején még arról beszélt, hogy a NATO-nak katonai beavatkozást kell kezdenie Oroszország ellen. Orbán is egy-két bizonytalan háborús provokáció után kellett rádöbbenjen, hogy emögött nincs gazdasági-üzleti realitás, csak magát égeti meg az ilyen retorikával. Most Zemanra jutott a sor. A cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka alig két hete jelentette be, hogy nem támogatják a NATO kelet-európai haderő-összpontosítását, és nem hajlandók elszállásolni az amerikai csapatokat. Lassan minden V4-ország kihátrál a NATO terjeszkedése mögül, egyedül a magyar külpolitika próbál az utolsó csatlós szerepében tetszelegni.

http://www.hidfo.net/2014/06/20/zeman-csehorszag-nem-tamogatja-szankciokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése