2014. június 20., péntek

Az Android és Windows rendszerű telefonok is lezárhatók lesznek távirányítással

200614sam

New York főügyészének, Eric Schneidermannak a közbenjárására, a Google és a Microsoft is beleegyezett, hogy az új Android és Windows operációs rendszerű telefonokat is működésképtelenné lehessen tenni távirányítással, a lopások csökkentése érdekében. A lépés ugyanakkor komoly adatvédelmi és szabadságjogi aggályokat is ébreszt.
„A Google nyilatkozatban közölte, hogy az Android operációs rendszer következő verziója már tartalmazni fogja a „gyári állapot védelmi megoldást”, írja a Bloomberg.
„Fred Humphires, a Microsoft állami ügyekért felelős alelnöke pedig azt nyilatkozta, hogy Windows operációs rendszerrel működő telefonokhoz letölthető következő szoftverfrissítések már lopásvédelmi mechanizmust is tartalmaznak majd.”
Az Apple legújabb operációs rendszere már tavaly szeptember óta tartalmazza ezt a funkciót, ami Eric Schneiderman szerint komoly előrelépés a lopások elleni harcban.
Látva azonban, hogy a hatóságok miként használják az Internet és egyéb rendszerek feletti hatalmukat a politikai ellenállás elfojtására, várható, hogy az új funkció számos aktivista szervezetnél kivágja majd a biztosítékot.
Bár a távkikapcsolás funkció kimondott célja a lopástól való elrettentés, nem nehéz elképzelni miként tudja egy kormány kihasználni a lehetőséget, hogy korlátozza vagy teljesen ellehetetlenítse a kommunikációt vagy például a fotózást egy általa érzékenynek ítélt helyszínen.
Az év elején például megtudtuk, hogy a Google egy olyan rendszert szabadalmaztatott, ami riasztaná a rendfenntartó erőket, ha egy adott helyszínen egy bizonyos számot meghaladó fénykép készül egyidőben. A lehetőség azonnal felveti a kérdést, hogy milyen szintű hozzáférése lehet a Google-nak az emberek személyes eszközeihez.
Az Apple még 2012-ben szabadalmaztatott egy eljárást, aminek segítségével távirányítással alvó üzemmódba lehet helyezni az elektromos eszközöket, ha azok egy bizonyos érzékeny zónába lépnek.
A szabadalmi leírásból kiderül, hogy a módszer segítségével nemcsak a fényképkészítést, de a telefonálást is letilthatják.
A hatóságok tehát bármilyen esemény közelében, legyen az egy politikai összejövetel vagy tüntetés, megakadályozhatják a kommunikációt, az események dokumentálását vagy a videó streaming-et, amolyan digitális kerítést vonva a terület köré.


Forrás: infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése