2012. február 11., szombat

BOTRÁNY!!! – 140 millió okostelefonra telepítettek kémszoftvert

Bizonyos források szerint 140 millió okostelefonra telepítettek kémszoftvert maguk a gyártók!!!
Robbant a hír: számos Android, Nokia, Samsung, Blackberry és iPhone készüléken a szolgáltatók rootkit-et helyeztek el. A rootkit a felhasználó tudta nélkül a beírt szövegek, jelszók, bankkártya-adatok, e-mail-ek, SMS-ek tartalmát továbbítja harmadik félnek.
Több szolgáltató kénytelen volt bevallani, hogy megfigyelés alá helyezte előfizetőinek okostelefonjait, naplózva róluk minden lehetséges adatot. Ők persze csak a mi érdekünkben cselekedtek, hogy az összegyűjtött adatokat elemezve javítsák szolgáltatásaikat, mondják. Körülbelül olyan ez, mintha a postánál felbontanák a leveleinket – kizárólag a mi érdekünkben, a jobb kiszolgálás végett.
Valószínűleg kevésbé kell aggódnia annak, akinek úgynevezett „főzött” ROM van a rootolt okostelefonján. Aki nem tudja, hogy ez mit jelent, annak valószínűleg gyári ROM fut a mobilján. A rootkit-et mindenesetre le lehet leplezni az Android Marketről ingyenesen letölthető Voodoo Carrier IQ detector, vagy a CarrierIQ Spy app-ok segítségével. Az eltávolításához vagy magunk látunk neki, például Root Explorer menedzser segítségével, vagy joggal kérjük meg szolgáltatónkat, hogy szíveskedjék eltávolítani a kémet.
De rögtön!
Tulajdonosuk tudta nélkül lehet fényképezni az iPhone-okkal és Blackberrykkel!
Az iPhone, Blackberry és Windows Phone készülékek segítségével azok tulajdonosa tudta és jóváhagyása nélkül lehet fotókat készíteni, az azokon folytatott beszélgetéseket lehallgatni és a velük elküldött üzeneteket naplózni. Legalábbis ez derül ki egy a WikiLeaks által csütörtökön nyilvánosságra hozott, többszáz dokumentumot magában foglaló, kiszivárgott információhalmazból, amelyek többek között a különböző hírszerző ügynökségek praktikáit leplepezik le.
“A jelenlévők közül kinek van iPhone-ja, Blackberry-je, vagy ki használja a Gmail-t?”, vezette fel a fenti információk lelepezését is magában foglaló beszédét Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azon a csütörtökön, Londonban megtartott tájékoztatón, ahol az új dokumentumokat bemutatták. “Maguk mind megszívták”, folytatta, “a helyzet ugyanis az, hogy a hírszerző ügynökségek beszállítói ebben a pillanatban is árulnak [a felhasználók] tömeges megfigyelését lehetővé tevő rendszereket ezekhez a termékekhez”.
Assagne szerint az iPhone-, a Blackberry- és a Gmail-felhasználók biztosan nincsenek biztonságban.
Az Assange és oknyomozó újságírók által a tájékoztatón megosztott információk szerint a szóban forgó megfigyelések akkor is elvégezhetők a készülékekkel, ha azok éppen készenléti állapotban vannak. Ez azt jelenti, hogy az érintett telefonokkal akkor is készíttethetők felvételek a környezetről beépített kamerájukkal, meghatározható a helyzetük beépített GPS berendezésükkel és lehallgathatók a közelükben folytatott beszélgetések, ha azokat tulajdonosuk úgymond kikapcsolta.
Sőt, a kiszivárgott dokumentumokból kiderül az is, hogy a különböző kémszervezetek nem csak megfigyelni tudják a telefonok tulajdonosait, de manipulálni tudják a készülékeken megjelenő információkat is. A beérkezett üzenetek szövegét például átírhatják, vagy olyan emailt hamisíthatnak rájuk, amelyeket valójában azok látszólagos feladója soha nem is küldött el – ezzel nem csak dezinformálva a címzettet, de akár hamis bizonyítékot is hamisítva a készülékekre.
Magyarország is szerepel a PC-s és mobilos lehallgatószoftvereket gyártó nemzetek térképén.
Assange elmondása szerint a világ 25 országában mintegy 160 cég gyárt olyan szoftvereket és berendezéseket, amelyek segítségével ezek a műveletek elvégezhetők. A szóban forgó cégek részletes listáján egyébként egy magyar vállakozás is szerepel, ami az oldal szerint az internet és a mobilok lehallgatására alkalmas megoldásokat is szállít, nyilvánvalóan akár kormányzati ügynökséges részére is. Utóbbiak pedig – állítják szakértők – egyre inkább válogatás nélkül be ezeket a megfigyelőrendszereket, gyakorlatilag a teljesen ártatlan polgárokkal szemben is.
“Egyre inkább azt látjuk, hogy [a hírszerző ügynökségek] tömegesen figyelik meg az egész lakosságot, anélkül, hogy a bűncselekményeknek akár csak a gyanúja is felmerülne. Az adatokat lehallgatják és lementik, csak azért, mert úgy gondolják, hogy egy nap talán használni lehet majd azokat valamire”, közölte Steven Murdoch, a londoni tájékoztatót megrendező Cambridge Security Group egyik tagja.
Az új információk egyébként alig néhány nappal egy hasonló botrány kirobbanását követően érkeznek, amelyben kiderült, hogy világszerte akár több tíz- vagy százmillió mobilkészülék – köztük az Apple iOS-alapú termékei, illetve Androidot futtató telefonok – is egy olyan szoftverrel előtelepítve kerültek a felhasználókhoz, amely az utóbbiak által folytatott hívásokról, üzenetcserékről és egyéb tevékenységekről is rendszeresen küldött és küld jelenleg is adatokat a készülékek gyártói, valamint a mobilszolgáltatók számára.
A szóban forgó, “Carrier IQ” nevű szoftver jelenlétéről ráadásul a gyártók a legtöbb esetben semmilyen módon sem tájékoztatták a felhasználókat, a kémprogram eltávolítására vagy kikapcsolására pedig számos esetben utóbbiaknak nem volt ill. jelenleg sincs lehetőségük.

 http://nektech.hu/2012/02/botrany-140-millio-okostelefonra-telepitettek-kemszoftvert/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése