2012. április 23., hétfő

Moszkvában tömegek gyűlnek össze az egyház védelmében

Az orosz ortodox egyház feje kijelentette, hogy az Oroszországban zajló eseménysorozat az egyház és a hit elleni szervezett, összehangolt támadás, és nem véletlen, hogy egyre gyakrabban jelenik meg az orosz társadalomban.
Február 21-én egy feminista aktivistákból álló punk banda rendezett botrányt Moszkva legnagyobb katedrálisában, a Megváltó Krisztus székesegyházban - amit szerencsére tömegek tartottak provokatív támadásnak, és nem utolsósorban politikai ügy is lett belőle. Emellett több, elszigetelt esetnek látszó bűncselekmény is történt csak az utóbbi néhány hónapban, ami egyelőre kívül maradt a politikán és a nemzetközi sajtóban nem kapott nagy nyilvánosságot.
Március 6-án egy ember baltával rontott be egy templomba és az ottani Krisztus ábrázolásokat, illetve kereszteket rongált meg, vagyis nem egyszerű vandalizmusról, hanem tudatos, keresztény jelképek elleni támadásról volt szó. Március 18-án egy fehérorosz város templomban sátánista szimbólumokat festettek a falakra, majd két nappal később egy orosz városban a merénylő késsel rontott be a templomba, és miután rajtakapták a rongáláson, késsel támadt a papra, aki szemtanúja volt a bűncselekménynek.
A Megváltó Krisztus székesegyházban történt eset kapott a legnagyobb nyilvánosságot, ugyanis az elkövetők védelmében több liberális jogvédő és zenész is felszólalt - amivel kifejezték, hogy szerintük elfogadható az egyház elleni fellépés, és így színt vallottak.
A katedrálist 1930-ban már a bolsevikok felgyújtották, így a jelenlegi katedrális egy 1990-ben épített replika. A médiabotrányokat követően Oroszország szerte nyilvános imákat tartanak, a moszkvai rendezvényen több mint 65ezren gyűltek össze (kíváncsiak lennénk, Magyarországon a szervezőkön kívül hányan jelennének meg hasonló esetben). Kirill pátriárka emlékeztette az embereket: "Mindannyian tudjuk, mi történt legutóbb, mikor az orosz nemzet elhagyta hitét és elutasította a kereszténységet. Ne hagyjuk, hogy még egyszer megtörténhessen."
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése