2012. május 10., csütörtök

A FED a dollár gyengítésébe kezd

Miközben a pénzügyi válság továbbterjed, szép sorban kiütköznek a kapitalizmus gyenge pontjai. Meg kell hagyni, a kapitalizmus adta eszköztár teljes gőzzel a helyzet javításán munkálkodik. Május végén az EU vezetők ismét válságtanácskozást ülnek. Csakhogy itt már esély nincs arra, hogy bármit is rendbe hozzanak. Nem tudnak semmit rendbe hozni. Viszont a látszat miatt nemsokára újabb árfolyam-manipulációnak leszünk tanúi, amin Orbán megint csak hullámlovasként jelenhet meg.
Az uniós vezetők tanácskozásával párhuzamosan az amerikai jegybank szép csendben tovább nyomja a pénzt. Nyilvánosságra hozni nem fogják, mert nem érdekük. Bejelenteni sem fogják - ezzel az intézkedéssel ugyanis az amerikai gazdaságot védik a "görögtűztől".
Az eurozóna széthullásával már nem tudják visszaállítani az euró értékét, viszont a színleléshez értenek nagyon. Már nem egy pénzesebb befektető tényként kezeli, hogy idén 2-3 tagállam elhagyja az eurozónát (pl. Nouriel Roubini), és ezzel semmit nem tudnak kezdeni, csak annyit, hogy a látszatra ügyelnek a végsőkig, addig játszanak az árfolyamokkal, ameddig csak lehet. Az európai médiát uraló hisztéria közepette a dollárt szép lassan hozzágyengítik az euróhoz. Közben még a hitelminősítők is lépni fognak, le lesz minősítve az amerikai gazdaság. Csak a biztonság kedvéért. És ha az euró/dollár árfolyam helyreáll, minden rendben van, igaz? Ha a többi valuta nem erősödik hozzá, akkor minden rendben van, igaz? Legalábbis a befektetők szemében. A kapitalizmus illúzió-világában pedig ennyi elég. Nem fogják tudni, hogy amivel kereskednek az a WC-papírnál kevesebbet ér. A látszat az meglesz, aztán mikor a valóság a felszínre tör, egyik pillanatról a másikra fog eltűnni a pénzük, de az már más kérdés.
Lehet válságtanácskozáson látványos bejelentéseket tenni, ami úgymond "megnyugtatja a befektetőket", de a nagyobb pénzek tulajdonosai már ténynek veszik az eurozóna felbomlását, és ezen semmi nem változtat. A dollár gyengítésével, leminősítgetésekkel csak a kereskedelmi egyensúllyal játszadozhatnak, de a gazdaság fizikailag semmit nem javul. Az időt is lehet húzni. Meg hozzágyengíteni a dollárt az euróhoz, hogy úgy tűnjön, mintha az euró erősödne. Orbán, meg Matolcsy is a fontos ember szerepében tetszeleghet majd, mint akinek a bejelentésére erősödik a forint. Talán még ők maguk is elhiszik. Csakhogy - Orbán nyelvezetével élve - ezt a meccset valakik már előre lejátszották.
Végvári Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése