2013. január 24., csütörtök

Szociális és társadalmi életképek Kínából

A gyermekek sorsa
A munkalehetőségek, a megélhetés miatt egyre többen vándorolnak a nagyvárosokba Kínában. Akinek gyermeke van, az kénytelen hátrahagyni nagyszülőnél, ismerősnél gyermekét, mert a kínai törvények szerint a városi polgársággal nem rendelkezők utódai nem járhatnak városi iskolába. Több, mint 60 millió fiatalkorú sorsa ez, kevés a nevelőintézet, hivatalos örökbefogadás nincs. A gyermekek elszöknek, csellengenek, vagy épp a kukában halnak meg, mint legutóbb, aki melegedni bújt a szeméttárolóba, tüzet gyújtott, majd szén-dioxid mérgezésben meghalt. Borzasztó a helyzet, óriási a szülő nélkül felnövők száma. Nincs kidolgozva Kína népjóléti, valamint örökbefogadási törvénye, rossz a lakóhely-regisztrációs rendszer.
Barát- vagy barátnőbérlés
Kínában egyre több fiatal él szingli életmódot. Ki az egyetemi tanulmányok miatt, ki a munkája miatt nem tud, vagy nem talál társra, vagy egyáltalán nincs ideje ismerkedni. Ha egy nő elmúlt 27 éves, "hátrahagyott nőnek" nevezik. Jócskán vannak azonban "hátrahagyott" férfiak is. Az újhold idején, a tavaszi fesztivál közeledtével illő a családlátogatás. Ez akár napokat is igénybe vehet, és persze nem lehet a szülőkhöz egyedül menni. Ezért Kínában elindították a barátnőbérlést, vagy barátbérlést, mely egyre jobban virágzik. És persze ára is van. A közös vásárolgatás vagy mozilátogatás óránként 30 jüan (1 jüan=35 forint), a közös étkezés 50, a csókolózás 50-60 jüanos tételt jelent barát vagy barátnő bérlésénél - derül ki a legnagyobb kínai online vásárfórumon. A szolgáltatás alapdíja nagyjából 600-3 000 jüan közötti összegbe kerül naponta, a szállás és az utazás költségein kívül. Ennek az összegnek a kifizetését azonban inkább vállalják a fiatalok, mint a megbélyegzést. A kedves szülők pedig gondolkodhatnak a családi összejövetelek, ünnepek alkalmával, hogyan viszonyuljanak gyermekük párjához, hiszen nem tudhatják, hogy fizetett, alkalmi társ, vagy valódi.
Csökkent a munkaképességűek száma
Közel 3,5 millióval csökkent a munkaképességűek száma Kínában, de aggodalomra nincs okuk, hiszen jól működő családtervezési politikájuk van. Tény, hogy 2012 végén Kína népessége 1 milliárd 354 millió volt, egy év alatt 6,69 millióval bővült. A munkaképes réteg azonban növekedni fog, mivel családtervezési politikájuk ellenére a városban élők egyre kevesebbet vállalnak gyermeket, inkább dolgoznak. A vidéken élők pedig vállalnak ugyan gyermeket, de ahogy fentebb említettük, a munka miatt a városba költözésükkor nagy részük a gyermekeiket hátrahagyja.
A Foxconn elgyötört munkásai
De azért ugye mindenki boldog, létezik a család egysége,a gyermekek rendes körülmények közt nevelkednek, és minden rendben van Kínában?
Vásárhelyi Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése