2013. január 24., csütörtök

Vallási ünnepek a maffia árnyékában

Reggio Calabria-Bova érseke, Vittorio Mondello vezette a calabriai püspökök ad limina látogatását XVI. Benedek pápánál. A Vatikáni Rádió adásában ez alkalomból arról is beszélt, hogy a maffiózókat távol kell tartani  a vallásos ünnepektől.
A tartomány sajátos problémája ez: a védőszentek ünnepeit olykor a maffia-szervezetek rendezik meg, megakadályozva ezzel a keresztény közösséget, hogy illő módon ünnepeljen. A maffiavezérek a körmeneteken igyekeznek kifejezésre juttatni, hogy ők tartják ellenőrzésük alatt az adott területet. Fontosnak tartja ezért, hogy helyi plébániaközösségek, pasztorális tanácsok ne bízzák külső bizottságra az ünnepek, a körmenetek megszervezését. A ’ndrangheta bűnszövetkezet, amely ellen küzdeni kell. Az Egyház Isten szeretetének a jele, mindenekelőtt tehát segíteni kell a maffiózókat is a megtérésben – ám ha ez nem sikerül, távol kell tartani őket az Egyháztól.
Az érsek különösen fontosnak tartja a nevelést: a maffiózó típusú mentalitás nem változik meg attól, hogy megbüntetik a bűnösöket: az embereket rá kell nevelni a „nem-maffiózó” mentalitásra. Segíteni kell a gyerekeknek, hogy ne a maffiavezérek legyenek a példaképeik az életben. Ne tiszteletre méltó embereknek tartsák őket, hanem észrevegyék, mennyire tisztességtelenek.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése