2013. március 26., kedd

Törvény készül a nagybetétesek megsarcolásáról

Az Európai Parlament is megerősítette, hogy szándékaik szerint a nagybetéteseknek is veszteségeket kell majd elszenvedniük, ha bajba jut a bankjuk - tudta meg a Reuters.

Bár néhány döntéshozó eddig úgy állította be a betétvágással kapcsolatos ciprusi döntést, mintha egyszeri esetről lenne szó, számos szakértő drámai változást jósolt a későbbi bankmentésekkel kapcsolatban.

Megnőtt annak a valószínűsége, hogy jogszabályba foglalják a nagybetétesek szerepvállalását egy bank bajba jutása esetén. Az Európai Parlament egy befolyásos képviselője, Gunnar Hökmark, aki az új szabályokról szóló tárgyalásokon is részt vesz, kijelentette: lehetővé kell tenni, hogy a betéteket is be lehessen vonni egy kisegítéskor. "A 100 ezer euró alatti betétek garantáltak, a 100 ezer euró felettiek nem, és utóbbiak részét képezhetik a kisegítésnek" - modta el Hökmark a Reutersnek. Hozzátette: a parlament nagy része támogatja ezt az elképzelést. Gunnar Hökmark svéd politikus az EP legnagyobb frakciójának alelnöke.

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen jogszabályba foglalhatják a nagybetétesek megsarcolását arra az esetre, ha a bankjuk bajba kerül.

Hökmark szerint arra kell ösztönözni az embereket, hogy gondolják meg, melyik bankban helyezik el betétjeiket. "Ha valaki az RBS-ben, vagy a Deutsche Bankban helyezi el a pénzét, az attól függően vállal fel kockázatot, hogy az adott bank miképpen működik. Az újonnan tervezett lépéssel ezer és ezer "felügyelő hatóság" válik az emberekből"- mondta Hökmark.

Az Európai Bizottság is hasonlóképp fogalmazott kedden. Erről részletesen itt olvashatnak:
http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/torveny_keszul_a_nagybetetesek_megsarcolasarol.181762.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése