2013. március 26., kedd

A NATO laposkúszásban távozik

Március 15-én az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta a döntést, hogy - fejlesztési problémákra és pénzhiányra hivatkozva - leállítja a kelet-európai rakétapajzs újabb elemének építését. Chuck Hagel elmondása szerint ez a döntés az ország rakétavédelmi tervezete teljes felülvizsgálásának része.
A védelmi miniszter szerint a jövőben inkább Irán és Észak-Korea térségére összpontosítanak. Nem telepítenek elfogórakétákat Lengyelországba és Romániába. Persze nem is tehetnek mást, az Egyesült Államok már nincs abban a pozícióban, hogy a pénzügyileg és politikailag is leszakadozó, potenciális nyugatiasítható államokat megtartsa. Lengyelországban már korábban megkezdődött az átmenet, mikor az illegálisan üzemeltett CIA börtönökről szóló első hírek bekerültek a fővonalú médiába. A nyugatellenesség fokozására pedig csak rágyorsít a NATO látványos és megalázó visszavonulása, amit megmagyarázhatnak pénzhiánnyal, de akárhogy is magyarázzák, végső soron mégiscsak az amerikai érdekszféra fokozatos leépüléséről van szó. Mégis mit mondhatna egy védelmi miniszter, akit azért tettek a székébe, hogy mentse ami menthető - ami nem menthető, attól meg önszántából szabaduljon meg? Pénzhiányt, fejlesztési problémákat.
Hagel ezt a látványos visszavonulást azzal akarja fedezni, hogy az előre tervezettnél több elfogó rakétát telepítenek Alaszkába, és az "észak-koreai veszélyre" hivatkozva Japánba is korai előrejelző rendszert tesznek.
Ez a bizonyos "látványos visszavonulás" már nem sokáig várat magára. A diplomáciának még le kell futnia a kötelező köröket - de tény, hogy a térségben a NATO vert helyzetbe került anélkül, hogy egy lövés elhangzott volna. Hagel bejelentését követően amerikai szakértők egész sora kezdte szakérteni, hogy az Egyesült Államok döntését követően most Oroszországon a sor - hogy elkezdje figyelmen kívül hagyni az Európában továbbra is jelen lévő amerikai rakétarendszert.
A várakozások ellenére figyelmen kívül hagynak egy másik tényt: Oroszország soha nem mondta, hogy a rakétarendszer negyedik fázisának leállítása megoldást jelent a problémára. Ezt az orosz diplomácia ki is hangsúlyozta Hagel bejelentését követően. A történet vége mindenféleképpen az, hogy a NATO-nak el kell takarítania mindent Kelet-Európából (a korai előrejelző rendszereiket kivéve). Moszkva már bejelentette, hogy a negyedik fázis leállításával a probléma nem oldódik meg, a harmadik fázis továbbra is jelen van és fenyegetést jelent.
A nyilvánvaló tények figyelmen hagyásán kívül pedig volt valami egészen különös Chuck Hagel megnyilvánulásában. A védelmi miniszter ugyanis nem győzte hangsúlyozni, hogy Kelet-Európa térsége továbbra is védve van. Újra és újra ismételte, hogy a NATO továbbra is képes Lengyelország és Románia védelmének ellátására - és mi másért hangsúlyozta volna, ha nem merült volna fel már sokakban, hogy mire jó a nyugat katonai jelenléte, ha a "terroristák elleni védernyő" csak félfokozaton üzemel.
Az igazság az, hogy a NATO soha nem is jelentett védelmet az európai országoknak. Moszkva aggodalmait tekintve pedig; teljesen mindegy, hányadik fázisban van a rakétarendszer. Maga a NATO létezése is fenyegetés Oroszország számára, mert a NATO a cionizmus jobbkeze a sikeres népek nyomorba taszítására. Ennél fogva Oroszországnak és a szabadságvágyó európai nemzeteknek egyetlen közös ellenséggel kell szembenéznie.
Hagel pedig nagyon jól tudja, miért lett a helyére téve - és miután lezajlottak a tiszteletkörök, az amerikai rakétarendszer harmadik fázisa is terítékre kerül majd.


Érdekes amerikai hadgyakorlat

 

Civil személyek interneten tették közzé, hogy amerikai katonák különleges hadgyakorlatot folytatnak Houstonban. A hadgyakorlat célja a civil személyek lefegyverzése, polgári fegyverek begyűjtése. Az internetes megjelenés után, egy népszerű rádiós, Steve Quayle kezdett foglalkozni az üggyel. A műsora közben több helyről is bejelentkeztek, hogy hasonló gyakorlat folyik az ő lakókörzetükben is.
A hírt hivatalos források nem erősítették meg. Valószínűleg nem is fogják...

Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése