2007. november 26., hétfő

KOLESZTERIN

vérvizsgálaton, amiből kiderült, hogy magas a koleszterinszintem. Bár a határértéket minimálisan haladta meg, a doki kérdezés nélkül felírt egy koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, majd aggódóan a lelkemre kötötte, hogy azonnal kezdjek zsírszegény diétába, tojást pedig semmi esetre se egyek többé!

Mondanom sem kell, jót mosolyogtam magamban, majd elhagyva a rendelőt a recept a kukában landolt. Tettem mindezt nyugodt szívvel, s el is határoztam, hogy ismét írok a koleszterinről, mert muszáj beszélni róla!

A gyógyszeripar szándékosan rettegésben tartja az embereket, mert a koleszterint gyilkos anyagként propagálja. Ha valakinek magasabb a koleszterinszintje, olyan fokú ijesztgetésben lesz része, hogy azonnal elkezdi szedni a koleszterinszint csökkentőket. (Lást az én dokimat, aki teljesen pánikba esett, amikor meglátta a laboreredményemet, pedig a koleszterinről az orvosi egyetemen mindent megtanult.)
Na de lássuk, mi is a riogatás elmélete: A magas koleszterinszint felelős a szív- érrendszeri betegségek, az infarktus és agyvérzés kialakulásának. A megoldás a koleszterinszint azonnali csökkentése gyógyszerek segítségével, valamint zsírszegény diéta bevezetése.
Hogyan jut a szervezetünkbe koleszterin?
1/3-át esszük meg a kolbászos rántottával, 2/3-át pedig önmagunk termeljük.
Hogyan lehetséges mégis, hogy a szervezet dacolva mindezen információkkal ezt a "gyilkos anyagot" szánt szándékkal termeli?
Tehát ha nem eszünk több kolbászos rántottát vagy csülökpörköltet, a szervezetünk akkor is állít elő koleszterint, mert szüksége van rá! Nem azért hogy tönkretegye magát, hanem mert létfontosságú alapanyag!
  • Ebből készíti a szervezet a D vitamint (erős csontok, erős immunrendszer).
  • Ebből készíti a szervezet a női és férfi nemi hormonokat.
  • Ebből készíti a szervezet a stressz hormonokat (ha stressz éri a szervezetet, akkor erős maradjon).
  • Az ép sejthártyához koleszterin szükséges.
  • Az agy szárazanyagtartalmának 10%-a koleszterinből áll.
  • Ebből készíti a szervezet az epesavat. Az epesavak hozzák működésbe az emésztőenzimeket.
De akkor miért van ennyi "koleszterinbeteg"?
Egyszerű a képlet! Valamikor meghatároztak egy normál koleszterin értéket. Ezt a határértéket valamilyen tudományos kutatásra hivatkozva egyszerűen lejjebb viszik, s máris mennyivel több a beteg ember akinek koleszterinszint-csökkentőt lehet felírni!
Ezzel kapcsolatosan nagyon fontos tudnod, hogy mindenkinek egyénileg változó a koleszterin szintje. Lehet, hogy egy adott koleszterin mennyiség nekem elég, de neked már sok lenne. Nem lehet meghúzni egy határt, ami fölött mindenkinél kóros a mennyisége. Van aki kifejezetten akkor egészséges, ha magasabb a koleszterinszintje.
Mi van, ha a szervezet megtermeli magának a koleszterint és még eszünk is rá szalonnát, kolbászt, tojást, csülköt? Besokall a szervezet, bedobja a törölközőt?
Egészséges szervezetben a tápcsatornából felszívódott koleszterin és a saját termelődés között fordított arány van. Tehát ha túl sok kolbászos rántottát ettünk így sok koleszterint vittünk be a szervezetbe, akkor a saját termelődés lecsökken, vagy egyáltalán nem termel koleszterint. Ha pedig a táplálékkal túl kevés koleszterint vittünk be, akkor a szervezet többet termel.
Mi van akkor, ha valaki jóval több koleszterint eszik, mint amire a szervezetének szüksége van?
Ebben az esetben a máj az a szervünk, amelyik érzékeli, hogy a vérben miből van felesleges. Ha túl sok a koleszterin, akkor a máj kiválasztja a felesleget, majd beleüríti az epehólyagba. Az epehólyag kivezető csöve a patkóbélbe nyílik. Az epesav az epehólyagból a patkóbélbe ömlik a benne lévő koleszterinnel együtt akkor, amikor a táplálékkal elfogyasztott zsír eléri a patkóbelet.
Tehát ha felesleges koleszterinünk van, akkor az a következő zsíros táplálkozáskor kiürül.
Ha nem eszünk elegendő zsírt, akkor az epe nem ürül ki.
Visszavezetve az okfejtést, a zsírszegény diéta megakadályozza a felesleges koleszterin kiürülését.

Jó nem?

Évtizedek óta üldözik a koleszterint. Azóta propagálják a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket és a zsírmentes diétát.
Ennek hatására szerinted csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktusok, agyvérzések száma azóta?
Ezen érdemes elgondolkodni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése