2008. október 5., vasárnap

Pénzügyi válság: a bizalmatlanság ördögi köre


Neue Zürcher Zeitung
 
Az eheti pénzpiaci híreket igazából inkább a pszichológia, mintsem a közgazdaságtan fogalmaival értelmezhetjük - állapítja meg a svájci lap G. S. szignóval jelentkező kommentátora. A tőzsdéken félelem és pánik uralkodik, a jegybankok és a kormányok intézkedéseiről pedig nehéz eldönteni, hogy elszántságot vagy inkább kétségbeesést tükröznek. A gazdaságpolitika egyelőre sikertelenül próbálja minden lehetséges eszközzel áttörni a bizalmatlanság ördögi körét.
A válságban ugyanis épp az a végzetes, hogy a technikai magyarázatokon túl végső soron szinte kizárólag a bizalom teljes megszűnésével függ össze. Márpedig a bizalmat nem lehet kikényszeríteni. Visszaszerzéséhez pedig gyakran hosszú időre van szükség.
A milliárdos nagyságrendű likviditási segélyek, a veszélyeztetett intézményeknek nyújtott hitelek és biztosítékok és a világszerte bevezetett sok egyéb intézkedés eddig gyakorlatilag semmit sem használt. A hatásuk pár nap alatt semmibe veszett. És ez a legutóbbi intézkedésekkel - a nyolc legnagyobb brit bank részleges és a fő izlandi pénzintézet teljes államosításával és a legfontosabb jegybankok összehangolt kamatcsökkentésével - is így van: csak lélegzetvételnyi megnyugvást hoztak a piacokon. A tőzsdei árfolyamesést viszont nem igazán fékezték meg.
Ennek egyrészt az az oka, hogy a kamatcsökkenés várható volt, így eleve belekalkulálták az árfolyamokba. Ugyanakkor a helyzet rendkívüli voltához képest a mértéke nem mondható túlzottnak. Másrészt viszont a bizalmatlanság légkörében minden akció a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki, továbbá félremagyarázható. Vajon a szokatlan módon összehangolt kamatcsökkentés annak a jele, hogy a pénzügyi vezetők drámainak látják a helyzetet, tehát pesszimizmusra adnak okot? Vagy épp ellenkezőleg: arra az elszántságra utal, hogy végre úrrá legyenek a válságon, akár az inflációs veszélyt is vállalva?
Most a piac valamennyi résztvevője arra kíváncsi, hogy ellen tudnak-e állni az illetékesek a bizalmatlanság gátszakadásának. A szerdai intézkedéseket is érdemes ebből a szempontból vizsgálni. Úgy tűnik, az elszántság már megvan, hogy szembeszálljanak a válsággal, amíg újból erősödni kezd a bizalom. Hogy ez mikortól történik meg, teljesen kiszámíthatatlan. Csak annyi biztos, hogy a folyamat épp olyan gyorsan végbemehet, ahogy most a bizalomvesztés zajlott - penget derűs húrokat a Neue Zürcher Zeitung kommentátora.

http://www.nzz.ch/nachrichten/wirtschaft/aktuell/der_teufelskreis_des_misstrauens_1.1068546.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése