2008. október 5., vasárnap

Pénzügyi válság - a Kongresszus a Wall Street ellen


Die Zeit
 
Ahogy minden válságnak, a mostaninak is legalább felerészben lélektani okok, pánik és hisztéria áll a hátterében. Washingtonban hétfőn igencsak nyomtak a latban ezek az okok, amikor a képviselők szűk, de egyértelmű többsége elutasította Bush elnök hétszáz milliárd dolláros bankmentő csomagját, amire a New York-i tőzsdeindex 777 pontot zuhant.
Az történt tehát, amit Bush el akart kerülni: hogy a pénzügyi rendszer válsága átcsapjon a gazdaság egészére - következtet Josef Joffe, a tekintélyes politológus és publicista a hamburgi hetilapban. A segítő csomag központi eleme ugyanis éppen az lett volna, hogy a pénzügyminiszter hétszáz milliárdos hitelkeretből gazdálkodva felvásárolhassa a „mérgező" jelzáloghiteleket és értékpapírokat, amelyek megrendítették a piaccal szembeni bizalmat.
A tárgyalások során a Kongresszusban kialakult egyfajta kétpárti koalíció a Fehér Házzal szemben. A demokraták nem akartak mentőövet dobni a nagytőkéseknek. Jobbról a republikánusok pedig - indokoltan - tartanak egy új mammut-bürokráciától, amelynek túl nagy a hatalma, és lényegében államosítja a pénzügyi rendszert. De azt is tudták mindkét oldalon a képviselők, hogy a mentőakció nem túl népszerű. Választóik (akik nem szeretik, ha a gazdagokat segélyezik) és a szakemberek szorításában (akik viszont nagy pénzek bevetését szorgalmazták) többségük a saját karrierjét tartotta szem előtt, és nemmel szavazott. 
Most az a kérdés, hogy a hétfői tőzsdekrach után összeállítanak-e egy újabb megmentési csomagot, amit sikerül keresztülvinni a kongresszuson - fejeződik be Josef Joffe kommentárja, amelyet kétségeivel egészít ki Alexandra Endres írása, ugyancsak a Die Zeitben. Ő azt bizonygatja, hogy a bankok megsegítése stabilizálhatja valamelyest a pénzügyi rendszert, de megmentésről messze nem lehet beszélni, hiszen ehhez előbb a gazdasági pangásból kellene kilábalni.

http://www.zeit.de/online/2008/40/rettungspaket-abgeordnete-gegen-wall-street?page=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése